СГС насрочи повторното начало на делото срещу Цветанов за 28 ноември

Снимка: БГНЕС

Софийският градски съд (СГС) ще направи втори опит да даде ход на първото дело срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов на 28 ноември т.г., съобщиха в четвъртък от съда.

Зам.-председателят на ГЕРБ е обвинен, че като ръководител на МВР е възпрепятствал разследване срещу бившия шеф на антимафиотите във Велико Търново Орлин Тодоров, като поставил шест резолюции "Не!!!" върху съдебни разрешения за използване на специални разузнавателни средства.

Преди седмица процесът не успя да тръгне, след като наблюдаващите прокурори Калин Ангелов и Стефан Рачев направиха искане за отвод на съдебния състав. Съдия Димитрина Ангелова го уважи, въпреки че мотивите на обвинителите бяха три "жълти" публикации във в. "Преса" и таблоидите "Уикенд" и "България днес", че тя имала "сърдечни отношения" с адвоката на Цветанов – Менко Менков.

"Съдът е една от малкото независими институции в държавата ни и, поради дълбокото убеждение на председателя на този съдебен състав в необходимостта от тази независимост, отстоявана с изключителни усилия и упорита работа от българските съдии, чрез които се поддържа вярата на членовете на обществото в тази независимост и безпристрастност, счита, че следва да се отведе от по-нататъшното разглеждане на делото, за да не накърни тази вяра", записа в определението си съдия Ангелова.

Тя се отведе от делото заради непроверимите твърдения в печата за нейна връзка с адвокат Менков, въпреки че декларира, че "председателят на този съдебен състав и съдия-докладчик по настоящото дело счита, че притежава воля, професионален и личен морал да проведе обективен и безпристрастен съдебен процес, финализиран с обоснован съдебен акт".

Този развой на делото стана причина Цветанов, който е подсъдим за възпрепятстване на разследване срещу бившия антимафиот Орлин Тодоров, иронично да коментира, че не знае какво биха написали медиите, ако процесът му бъде разгледан от съдия от мъжки пол. Ден по-късно стана ясно, че казусът е разпределен на съдия Тони Гетов.

Менко Менков пък коментира пред медиите, че няма съмнения, че прокуратурата се страхува от старта на процеса срещу клиента му, както и, че "няма никакво съмнение в симбиозата на някои среди в прокуратурата с посочените и цитираните от самата прокуратура издания". Ден по-късно зам.-главният прокурор Борислав Сарафов лаконично отхвърли тези критики, заявявайки, че определението на СГС потвърждавало мотивите на прокуратурата.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?