До няколко години

Шабла ще стане център на газодобива, рибарството, археологията и туризма

След щедро финансиране на разкопки на юг, сега ще бъде развързана кесията и за Северното Черноморие

Бойко Борисов в Шабла. Сн. БГНЕС

Шабла посвети неделния ден на високи гости. От тях морският град научи, че няма да мине много и той ще се превърне в център на газодобива, археологията, балнеолечението, туризма и вероятно - на риболова.

Министър-председателят Бойко Борисов и министърът на земеделието Мирослав Найденов дойдоха при шабленци и взеха участие в тържественото откриване и рязане на лентата на обновения парк в града.

Сред официалните гости на тържеството бяха и транспортният министър Ивайло Московски, областният управител на Добрич Желязко Желязков и кметът на Добрич Детелина Николова, както и шабленският кмет Райна Бърдарева.

Държавата отпуска 400 000 лв. за обновяване на читалището в Шабла, съобщи премиерът и допълни, че това е жест заради добре изпълнения проект за обновяване на градския парк.

Премиерът първо похвали шабленци, че имат най-дисциплинарата във финансово отношение община в България.

"След като човек знае да харчи толкова, колкото има, и решава проблемите със средствата, които дават еврофондовете, а и чрез съфинансирането от държавата, ще среща моята, а и на кабинета пълна подкрепа”, каза Бойко Борисов.

След това започна с добрите новини за града. След като проведе личен разговор със собствениците на предприятие “Нефт и газ”(варненската групировка ТИМ - бел. ред.), до идната сряда ще бъде подписано споразумение безвъзмездно да бъде върната естакадата, която да се превърне в пристанище, съобщи премиерът. Около 5-6 млн. лв. заедно с пристанище Варна ще бъдат инвестирани в изграждането.

Видът на пристанището в Шабла ще бъде уточнен допълнително – дали да бъде рибарско или търговско. Държавата ще помогне на морската община то да бъде изградено, каза Борисов. Според него рибарско пристанище ще излезе най-евтино. И кметът на Шабла Райна Бърдарова отбеляза, че най-вероятно общината ще се ориентира към този вид пристанище. “Естакадата се дава на общината. Аз съм бил кмет и знам, че най-добрият стопанин е кметът”, отсече премиерът.

Сред добрите новини за общината Борисов нареди и очакванията в района на Шабла да има добив на газ и в следващите 30-40 години България да няма да проблем с доставките на газ.

След това Борисов съобщи, че Шабленска тузла със съдействието на Министерството на здравеопазването ще бъде прехвърлена на община Шабла. Целта е тази местност с лечебна кал да бъде поддържана и използвана, а не да пустее, както е сега, каза премиерът.

Той отбеляза също, че републиканският път към Шабла е вече направен и “доста добър”, за разлика от преди няколко години и премина към любимата тема на правителството от последните месеци - археологията.

"Правителството е изключително удовлетворено от това, което е направено в предходните години за българската археология у нас, особено по южното ни Черноморие. Намерението е сега това да обхване и териториите на север, в района на Шабла и Дуранкулашкото езеро. Желанието е Шабла да стане туристическата, археологическа атракция на страната", отбеляза министър-председателят.

"Желанието е да бъдат опазени и представени по достоен начин най-старите селища с каменна архитектура в района на село Дуранкулак. Другата седмица ще бъдат разгледани в Министерския съвет проектите, а през септември ще бъде обсъдено и финансирането. Целта е следващото лято туристи да избират района на Шабла и да имат възможността да го опознават и да му се насладят", обяви той.

Споделяне

Още от България