Система за управление на риска ще следи военните сделки

Шаламанов: Без армия България ще се превърне в една голяма община

Служебният военен министър Велизар Шаламанов предлага да бъде създаден фонд за модернизация, в който да влизат приходите на Министерството на отбраната. Това обясни в лекция пред студенти от УНСС в понеделник той, представяйки подготвената от екипа му програма "България в НАТО и в Европейската отбрана – 2020".

"Трябва да преминем бързо от поддържане на недвижима собственост към създаване на бойни способности на армията“, заяви Шаламанов.

По думите му националната програма предвижда и въвеждане на проектното управление, включително система за управление на риска.

"Целта ни е да направим така, че тези близо 1.8 милиарда лева за модернизационните проекти през следващите 6 до 10 години да бъдат управлявани от Министерството на отбраната по-прозрачно и по-ефективно от изхарчените в периода 2001-2013", посочи министър Шаламанов.

"Основата на държавността е отбраната, затова програмата, която предлагаме е съдбоносна за държавата ни“, заяви Шаламанов, цитиран от пресцентъра на МО.

"Пред нас стои ясен избор: от една страна да увеличим средствата за отбрана, или от друга - да си представим още по-големи съкращения на армията, или същата армия без самолети, които летят, и кораби, които могат да плават“, каза още министърът на отбраната.

Според него редица правителства, избрани от парламента, не са си направили труда да направят подобна комплексна програма, която да модернизира армията.

"Отбраната е национална отговорност и, ако ние се провалим в нея, е силно съмнително, че ще можем да очакваме големи инвестиции и просперитет“, обясни министър Шаламанов.

По думите му такава програма не може да е с голям обхват, не може да е за 20 г. Тя трябва да е достатъчно ясна, да обхваща кратък период от време - 6-10 години, и да е посочен ясен механизъм на управление на финансовите средства, въпреки че ще е повече като референтна рамка за следващите правителства.

Министър Шаламанов обясни и най-важните елементи на програмата. В нея ясно е разписана тенденцията за нарастване на разходите за отбрана.

"Дори и да не се достигнат 2% от БВП за отбрана, ако искаме да имаме армия, трябва да спрем тенденцията за намаляване на разходите. Без армия България ще се превърне в една голяма община“, каза Шаламанов.

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?