Шаламанов обвини командира на ВВС, че не работи срещу зависимостта от Русия

Според бившия военен министър ген. Радев води медийна кампания срещу Ненчев

Велизар Шаламанов. Снимка: БГНЕС

Служебният военен министър в кабинета на Георги Близнашки Велизар Шаламанов, критикува командира на Военновъздушните сили Румен Радев, че води "медийна кампания" срещи министъра на отбраната Николай Ненчев и не е изпълнил поставените му задачи за прекратяване на зависимостта от Русия.

Генерал Румен Радев подаде оставка миналата година заради тежкото положение на бойната авиация, но само няколко часа по-късно премиерът Бойко Борисов лично го разубеди. В края на миналата седмица Радев се обяви срещу решението на правителството и парламента да има опция за съвместна охрана на българското въздушно пространство с други страни членки на НАТО.

"Не е нормално авиацията да бъде заложник на договор с Русия 12 години след приемането ни в НАТО (14 години след поканата). Това не е признак на добро управление на ВВС и БА като цяло. Не знам за по-рано, но септември 2014 година на ген. Радев бе поставена задача да представи план за развитие на ВВС в различни варианти, като поне един от тях да е без зависимост от Русия във връзка с наложените санкции, развитието на плановете на НАТО в отговор на руската агресия в Украйна и доктриналните текстове на Москва, определящи НАТО (т.е. и България) като противник. Задачата не бе изпълнена...", заяви Велизар Шаламанов през личния си профил във Фейсбук.

В момента българската бойна авиация разчита само на старите съветски машини МиГ 29. Въпреки че НАТО от години призовава България да прекрати зависимостта си от Русия, досега са предприети много малко стъпки в тази посока. Военното министерство прехвърли поддръжката на МиГ-овете на Полша, но миналата седмица изненадващо обяви, че смята да купува нови двигатели за съветските машини. В същото време проектът за закупуването на нов тип боен самолет не може от години да стартира реално.

Ген. Радев настояваше Русия да продължи поддържането на МиГ-овете, а в петък каза пред БНТ, че "МиГ-29 е заложник на политически интереси" и на стремежа на всяка цена да скъсаме отношенията си с Русия, без да са гарантирани сроковете и възможностите, като обхват на бъдещото споразумение с Полша.

Според Шаламанов, който от години работи в НАТО, в момента абсолютно некоректно към Ненчев се води "медийна кампания от командира на ВВС, която едва ли е санкционирана от ръководството на МО".

"Това е недопустимо по стандартите за професионално ръководство на въоръжените сили на демократична страна. Можем ли да защитим демокрацията, държавността си, суверенитета си, чрез добро управление на въоръжените сили, модерно проектно управление на модернизацията с прозрачност, отчетност и отговорност за използване на ресурсите - първо на професионалното ръководство", посочва Шаламанов.

Той припомня, че именно във ВВС са разходвани над 80% от всички средства в периода 2002-2014 година над 2 милиарда лева, а резултатите са крайно незадоволителни във всяка една област по оценка на командирите, които ползват придобитите способности.

Генерал-майор Румен Радев отговори на Велизар Шаламанов също във Фейсбук, като го обвини в клевета.

"Изненадан съм от коментара ти. Защото точно ти знаеш най-добре, че всичко, което си написал срещу мен и българските ВВС е абсолютна клевета. Явно имаш къса памет. Не аз се занимавам с политика, а ти. И то още от ранните си курсантски години. Забрави ли активното си участие като делегат в последния конгрес на БКП? Явно да. Както си забравил и собственоръчните си резолюции върху изпращаните от мен до теб документи и разчети. За твое сведение, тези документи все още са на разположение във ВВС и в МО, ако случайно решиш да си опресниш паметта...”, заяви ген. Радев.

Велизар Шаламанов обаче отхвърли твърдението му като невярно.

"Не съм бил делегат, а като курсанти май бяхме да поздравим конгреса, но това е дреболия, друга част е внушение без факти, но по-важното е, че ти добре знаеш истината за модернизационните проекти на ВВС и теорията на гражданско-военните отношения, изискванията към професионалните военни в демократична страна - учил си го в САЩ. Просто е време да се действа професионално в демократична и свободна България, част от НАТО и ЕС", заяви Шаламанов.

Споделяне

Още по темата

Още от България