В отговор на статията на "Дума", че сме обещали бригада срещу "Ислямска държава"

Шаламанов отрече всякакви ангажименти на България към ударите в Ирак

Велизар Шаламанов. Снимка: БГНЕС

"Не сме в коалицията, насочена срещу "Ислямска държава" и не е вярно, че сме поемали някакви ангажименти към наше участие, не сме канени, а и ние не сме инициирали нещо подобно. Това е некоректно и създава рискове вътре в обществото."

Това обяви в четвъртък пред бТВ военният министър Велизар Шаламанов. Изявлението му става факт ден, след като президентставото остро разкритикува в. "Дума" заради статията му, озаглавена "Плевнелиев и Шаламанов обещали сухопътна бригада срещу "Ислямска държава".

По думите на военния министър България е ангажирана единствено с предоставяне на леко въоръжение и боеприпаси на правителството на Ирак. Шаламанов уточни, че страната ни е част от борбата срещу тероризма и споделя общите цивилизационни ценности срещу "хората, които режат глави на невинни хора".

"Ако постъпи искане да се присъединим към коалицията, ще има обсъждане и ще се вземе отговорно решение", уточни все пак Шаламанов.

Той добави, че в момента България така или иначе не би могла да участва адекватно в ударите по цели на джихадистите в Ирак, тъй като те се извършват от съвременна авиация, с която нашата армия не разполага.

"Страната ни е най-близо до конфликтните точки в Близкия Изток, Кавказ и Украйна и това ни подлага на натиск. НАТО е различен алианс от Варшавския договор, в него всяка една страна може да блокира решение, ако то не отговаря на националните ѝ интереси", добави Шаламанов.

Той не пропусна да отбележи, че за да бъде ефективна, българската армия трябва да бъде снабдена с адекватно и съвременно въоръжение. По думите му "бюджетът на армията се харчи основно за личния състав и поддръжка на техниката, която е доста остаряла, едва 5% се отделят за ново въоръжение".

По повод публикацията "Плевнелиев и Шаламанов обещали сухопътна бригада срещу "Ислямска държава" прессекретариатът на държавния глава обвини преди ден органа на БСП – в. "Дума", че може да предизвика паника и смут в обществото в опит да постигне партийни цели.

"Отчитайки вътрешнополитическата обстановка в навечерието на предстоящите парламентарни избори в страната и геополитическата ситуация, по-конкретно в Украйна, Близкия Изток и Северна Африка, прилагането на такива подходи е крайно рисковано. Твърдението, че Република България е поела ангажимент за присъединяване към "...евентуална "Коалиция на желаещите" за сухопътни удари срещу "Ислямска държава", освен че не отговаря на истината, може да предизвика последващи реакции, както от страна на радикалната групировка, така и от засегнатите държави", предупреди президентът Росен Плевнелиев.

Споделяне

Още от България