Шаламанов: Версията за саботаж при взривовете край Горни Лом не може да се изключи

Шаламанов: Версията за саботаж при взривовете край Горни Лом не може да се изключи

Версията, че взривовете край Горни Лом са причинени от саботаж, не може да се изключи. Това коментира военният министър Велизар Шаламанов в сряда.

"Това би било много сериозен пробив в системата за национална сигурност. Ние не може да го изключим, след като бяхме свидетели на един ужасен терористичен акт на летище Бургас, и това наистина налага въпросите, свързани със сигурността на страната, да бъдат много по-сериозно в дневния ред на политиците", коментира Шаламанов пред БНТ.

Преди ден собственикът на взривения завод за боеприпаси в Горни Лом Валери Митков предположи, че е жертва на саботаж или външна намеса. Още в изборната нощ лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов допусна, че взривът не е случаен. Той обясни, че ниската избирателна активност е следствие на взрива в завода в Горни Лом.

"Въпросът наистина трябва да бъде оценен от експерти, какъвто аз не съм, но така или иначе, когато става дума за взривни вещества, когато става дума за огромни количества, натрупани, и когато става дума за една технология, която, както чухме, не е достатъчно добре контролирана, включително с технически средства, са възможни такъв тип трагедии. Аз мисля, че техническите средства, ако бъдат използвани за наблюдение, за контрол по подходящ начин, биха решително намалили риска и биха изключили субективния фактор, напрежението, под което се намират хората. Именно затова в опасни производства трябва строг технически контрол", каза Шаламанов.

Той посочи още, че съществуващият към момента механизъм не е адекватен, тъй като няма добра система за документиране, за регистриране, за периодична проверка и оценка и за много ясна възможност за проследяване на взетите решения, на наложените мерки, на направените стъпки след това.

"Именно тази намалена степен на прозрачност, на отчетност, на интегритет, на управляемост повишава риска", каза Шаламанов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?