Шаламанов: Военното разузнаване и Комисията по досиетата да се разберат за архивите

"България трябва да излезе от прегръдката на това зло"

Сн. БГНЕС

Военният министър Велизар Шаламанов обяви, че очаква военното разузнаване и Комисията по досиетата да се разберат за архива на службата в съответствие със законовите изисквания.

Комисията по досиетата неколкократно заяви, че служба "Военна информация" към Министерството на отбраната отказва да предаде целия си архив и да изпълни Закона за досиетата. От военното министерство съобщиха, че служебният военен министър е разпоредил закона да се изпълни, но от комисията все още твърдят, че няма напредък.

В четвъртък депутатът от Патриотичния фронт Велизар Енчев попита в рамките на парламентарния контрол Шаламанов дали подкрепя искането на Комисията по досиетата да получи секретни документи, разкриващи самоличността на чужди граждани, които са "сътрудници на същата служба без съгласувани гаранции, че това няма да доведе до застрашаване на тяхната сигурност и живот".

Шаламанов отговори, че не е издавал писмена заповед към директора на Служба "Военна информация", с която да го задължава да разкрие имената на чужди граждани, които са сътрудници на същата служба и се намират на територията на Република Македония, Сърбия, Турция, Гърция, Египет, Ливан, Либия, Сирия, Йордания и Алжир.

Той припомни обаче, че в началото на септември той е поканил на среща председателя на Комисията по досиетата Евтим Костадинов и директора на Служба "Военна информация“ Веселин Иванов. Там министърът е предложил варианти за решаване на въпроса по приключване на процеса за предаване на информацията и подписване на протокол, според изискването на закона, и очаква споразумение между тях в съответствие със законите и некомпрометиране на чужди граждани.

Евтим Костадинов съобщи наскоро пред Mediapool, че комисията очаква около 30 000 архивни единици от военното разузнаване. Документи се очакват и от цивилното разузнаване – Националната разузнавателно служба. Освен това двете служби все още не са изпълнили и задълженията си по чл. 3 т. 16 от закона, според който трябва да предоставят списъци за проверка с имената на директорите, заместник-директорите, директорите на дирекции, началниците на отдели и началниците на сектори в тях.

В четвъртък Шаламанов определи като сериозен риск за националната сигурност, както и за международния авторитет на страната, да бъдат разсекретени досиетата на чужди граждани, работили за българското военно разузнаване в регионите на Югоизточна Европа и Близкия изток.

Велизар Енчев предложи от своя страна ревизия на Закона за досиетата и преминаването на Комисията по досиетата към служба "Военна информация", ДАНС и НРС, както и създаването на Обществен съвет.
Шаламанов коментира и последните съобщения на Комисията по досиетата, която осветли като работили за бившите служби заместник-началника на Щаба на отбраната ген. Нейко Ненов и ректора на Военната академия "Г. С. Раковски" контраадмирал Митко Петев.

"Малко изневиделица и за мен, което е загадка как работи тази система, се появиха публикации и разкриване на принадлежност към военното контраразузнаване", призна Шаламанов.
"Същността на тези специални служби по време на комунистическия режим е била наистина да репресира хората, да ги вкарва в списъци и да ги манипулира до ден днешен. България да излезе от прегръдката на това зло и да не бъдат накърнявана честта на достойни офицери от Българската армия, които дават живота си за свободата на тази страна", каза Шаламанов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?