Шамани изпълниха ритуали срещу края на света

НАСА пусна видео ”Защо светът не свърши вчера”

Шамани изпълниха традиционни ритуали срещу настъпването на края на Света в перуанската столица Лима, съобщиха световните агенции.

21 декември 2012 година е последният ден в календара на маите и бележи началото на нова ера. Шаманите се обърнаха към боговете и своите предци с молба да предотвратят всякакви катастрофи, предречени от маите.

Те се събраха на брега на океанa, за да успокоят гнева на Нептун и да за уверят хората, че нищо лошо няма да се случи на Земята. Според тях завършва един период на трудности и проблеми.

Национално управление на САЩ по въздухоплаване и изследване на космическото пространство (НАСА) пък е толкова сигурно, че ще има 22 декември 2012 г., че вече пусна в YouTube видео, озаглавено "Защо светът не свърши вчера" , съобщи Ройтерс.

Учените казват, че слуховете в социалните медии и интернет за преждевременната гибел на Земята са били породени от неразбиране на древния календар на маите, който свършва на датата 21 декември 2012 г., отбелязва агенцията.

"Това е само краят на един цикъл и началото на нов. Това е същото като на 31 декември - календарът ни свършва, но нов календар за следващата година започва на 1 януари", заяви Дон Йоманс, ръководител на програма на НАСА за изследване на близки до Земята обекти, в друго видео по темата.

Според слухове, разпространявана в Интернет, огромна планета наречена Нибуру приближава към Земята и ще причини гибелта ѝ. "Ако това беше така, ние отдавна щяхме да сме я видели, а ако беше невидима някакси, щяхме да видим влиянието ѝ върху съседните планети. Хиляди астрономи, които наблюдават нощното небе непрекъснато, никога не са я виждали", посочи Йоманс.

Колкото до въпроса дали НАСА крие опасността, за да предотврати масова паника, ученият отбелязва: "Можете ли да си представите хиляди астрономи да пазят една тайна от обществеността в продължение на години?"

Споделяне

Още от