Шамар от Брюксел: ЕК не вижда присъди за корупция и ще запази мониторинга над България

Шамар от Брюксел: ЕК не вижда присъди за корупция и ще запази мониторинга над България

Новата Европейска комисия (ЕК), начело с Урсула фон дер Лайен, не е доволна от напредъка на България в борбата с корупцията. Затова планира да запази Монторинга за сътрудничество и проверка, за чиято отмяна управляващите водиха епични битки. Предишният шеф на ЕК Жан-Клод Юнкер приключи мандата си през есента на м.г. с обещание наблюдението да отпадне. Правосъдният министър Данаил Кирилов дори обеща, че ще си даде оставката, ако това не се случи.

Обещанието от предишния шеф на комисията почти съвпадна с края на мандата на бившия главен прокурор Сотир Цацаров. През седемте години, в които той ръководеше държавното обвинение, единствената присъда, за корупция, и то неокончателна, по шумно дело бе срещу бившата кметица на "Младост" Десислава Иванчева. 

Проблемите са същите

Сегашната ЕК обаче очевидно не е съгласна с българските управляващи по отношение на борбата с корупцията. В т.нар. Пролетен пакет с препоръки към отделните държави Комисията заявява, че наблюдението върху България продължава.

В един от документите се посочва, че страната ни е постигнала сериозен напредък в реформите по отношение на борбата с корупцията - констатация, повтаряна и в предишните редовни доклади на ЕК, които едновременно с това изтъкваха, че напредъкът не е достатъчен. Сега сме в почти същото положение - ЕК подчертава, че са нужни "солиден брой окончателни присъди за корупция по високите етажи на властта, за да се изгради доверие у обществото".

Комисията подчертава и други нерешени от държавата проблеми – криминалните разследвания, непропорционалната натовареност между отделните съдилища, както и повишаването на ефективността на прокуратурите по места.

Друг нерешен проблем е прането на пари, подчертава още ЕК в препоръките. В тази класация страната ни не е сама. Подобни проблеми има още в Дания, Естония, Латвия, Малта, Швеция, Ирландия, Люксембург, Холнадия, Словакия и Финландия.

В доклада се уточнява, че все още не са предприети мерки за намаляване на риска по схемата "гражданство срещу инвестиции", която е породила опасения от рискове, свързани и с изпирането на пари.

Като цитира България сред една от тези, към които ЕК отправя препоръка в тази насока, зам.-председателят на Комисията Валдис Домбровскис отбеляза:

"Проблемите са същите, които бяха идентифицирани през предишните години. Знаете, че имаше серия от скандали с пране на пари в цяла Европа. Виждаме, че напредъка по отправените препоръки е неравен - някои страни имат съществен прогрес, при други той е ограничен".

Обобщено, становището на ЕК е представено в две изречения:

"Тези въпроси са предмет на мониторинг по Механизма за сътрудничество и проверка. В рамките на този механизъм Комисията продължава да наблюдава съдебната реформа и борбата с корупцията в България."

Мониторингът бе въведен при влизането на България в ЕС преди почти 13 години. Предложението на предишния състав на ЕК за вдигането му трябваше да бъде одобрено от Съвета на ЕС, но до момента такова решение и няма. Което означава, че мониторингът остава, но не е ясно под каква форма ще продължи.

Настоящият обрат в позицията на ЕК, макар и представена в дипломатичен тон, е сериозно предупреждение към българските власти в контекста на стремежа на правителството за бързо приемане на страната в т.нар. чакалня на еврозоната.

Оставки?

Засега никой в България не е коментирал позицията на ЕК. Не е ясно и дали правосъдният министър Кирилов е готов да се раздели с поста си.

От публикувания от комисията документ не става ясно как точно ще бъде запазено наблюдението. Прави впечатление, че не се споменава борбата срещу организираната престъпност, която години наред бе посочвана наред с коруцпията.

Споделяне

Още по темата

Още от България