Шампанско и глобални лобисти в кампанията на Бокова

Шампанско и глобални лобисти в кампанията на Бокова

За кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН се води масирана кампания, зад която прозират връзки на международни пиар-организации, свързани с фигури от родната политическа реалност, които пък са сред защитниците на Бокова. Води ли се кампания, която да осигури номинацията на българската и кой финансира начинанието. Такъв въпрос поставя изданието "Бивол" в публикация, озаглавена "Шампанско и глобални лобисти за Бокова".

На 16 януари прочутият с виното си френски регион Шампан традиционно почете Свети Винсент – патрон на винопроизводителите, лозата и виното. Тази година празненствата минаха под знака на ЮНЕСКО, а почетен председател беше Ирина Бокова. Причината – от 2015 г. френското шампанско е вписано в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО (World Heritage List), започва материала си "Бивол".

От медията обясняват, че генерален директор на Шампанския комитет (CIVC) champagne.fr от миналата година е Винсент Перeн (Vincent Perrin). Той е висш френски чиновник, възпитаник на най-престижната школа за държавници ENA. Заемал е високи постове в администрацията, бил е министерски съветник и представител на OCDE в Пекин. Вписването на шампанското в световното културно наследство е факт до голяма степен благодарение на инициативата на Комитета, който представлява не само един от символите на Франция, но и една сериозна индустрия за 4,5 млрд. евро, от които 2,4 млрд. за експорт. Именно на Перен се пада честта да придружава Ирина Бокова на празника на светия му съименник Винсент в столицата на шампанското Реймс, отбелязват от "Бивол".

Освен с държавната си кариера Винсент Перен се изявява и като член на изпълнителния съвет на мозъчния тръст The Bridge Tank. Президент на The Bridge Tank е икономистът Жоел Рюе, който е специалист по развиващите се страни. Той дефинира мисията на организацията така: “да свързва решаващи гласове и идеи за влияние, и проекти в развиващите се икономики”.

От няколко месеца обаче Рюе прави анализи и дава идеи не по специалността си, а като лобист за кандидатурата на Бокова.

По този повод "Бивол" отправя въпроси към него. Те обаче остават без отговор.

Междувременно от медията откриват връзка между Рюе и още една фигура - член на ИС на The Bridge Tank. Тома Еймонд-Ларитас (Thomas Eymond-Laritaz), който е директор за връзки с правителствата в една от най-големите световни ПиАр групи – APCO Worldwide. Агенцията се специализира в корпоративен и правителствен пиар, като нейните услуги никак не са евтини.

Тома Еймонд-Ларитас е съветвал бившия грузински президент Михаил Саакашвили и българския премиер Симеон Сакскобургготски, пише в биографичната справка на експерта по комуникации.

Бившият премиер Симеон Сакскобургготски и неговият външен министър Соломон Паси са сред най-изявените застъпници на кандидатурата на Ирина Бокова и открито призовават тя да бъде номинирана като кандидат на България. В аргументите си Паси се позовава на хвалебствени публикации за Бокова в международната преса. Връзката с APCO обаче навежда на мисълта, че тези публикации не са съвсем спонтанни.

Потвърждение за това е, че един от авторите, пишещи активно в полза на Бокова в блог под шапката на Financial Times, е бил официален сътрудник на APCO Worldwide поне до 2012 година, пишат от "Бивол".

Англичанинът Дейвид Кларк декларира своя плам от блог платформата на престижното издание в страницата BeyondBricks, която, случайност, също се занимава с развиващите се пазари. Друга случайност: също като своя събрат по перо Жоел Рюе, Кларк пише не толкова по темата за развиващия се свят, колкото за кандидатурата на Ирина Бокова. Кларк се включва в блога през април 2015 г. и до момента е подписал всичко на всичко осем статии, като три от тях обговарят бъдещия избор на шеф на ООН и ролята на Бокова.

Последната публикация на Кларк е от пети февруари и развива едно към едно “опорната точка”, която спрягат в България Соломон Паси и други говорители на кандидатурата на Бокова, предимно от червения и ДС спектър: България ще пропусне своя “звезден час”, ако не номинира Бокова.

Кларк, който е бил съветник на бившия английски външен министър-лейбърист Робин Кук, е известен медиен коментатор на Острова. Той обаче избягва да обявява връзката си с пиар агенцията APCO Worldwide, която го поставя по-скоро в категорията на лобистите, а не на независимите анализатори.

Какво е предизвикало интереса на Дейвид Кларк към темата? Мейлът изпратен до неправителствената организация The Russia Foundation, от чието име Кларк подписва статиите в блога на FT, остана без отговор, пишат от "Бивол".

Потърсен за коментар Тома Еймонд-Ларитас също не е отговорил на запитването на изданието дали той в лично качество или агенцията APCO имат отношение към кандидатурата на Ирина Бокова.

Медията е изпратила въпроси и до пресофиса на ЮНЕСКО дали организацията е имала договори за публична комуникация с APCO Worldwide или The Bridge Tank.

“Нямам идея в каква връзка е това питане” – отговори лаконично шефът на пресслужбата Джордж Папагианис.

"Идеята, която се натрапва след проследяването на връзките към APCO, обаче не е сложна. Добре смазаната и координирана медийна кампания за Бокова е факт. Вероятността всички споменати автори да се напъват гратис и в сихрон на ползу роду български клони към абсолютната нула", коментират от "Бивол".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?