Шанел, Ревлон, Л'Ореал се отказват от талка, заради съдебни искове

Шанел, Ревлон, Л'Ореал се отказват от талка, заради съдебни искове

Водещите компании на пазара за козметика и парфюмерия се отказват постепенно от използването на талк в някои от продуктите си заради нарасналия брой съдебни искове срещу производителите и притесненията на потребителите, предаде Ройтерс.

Според информация на агенцията френските козметични компании Л'Ореал (L'Oreal), Шанел (Chanel) и американската Ревлон (Revlon) са заявили, че престават да използват талк при производството на определени видове продукти.

Шанел е премахнала талка от пудрата си за лице и тяло, разкриват съдебни документи. Ревлон също спира да прилага минерала в продукти за тяло, а представител на Л'Ореал отбелязва, че компанията търси алтернатива на този компонент.

Потребителите, регулаторните власти и производителите преоценяват отношението си към талка в пудрите за тяло. Талкът се открива в същите скали, в които и асбестът, който е канцероген. Талкът се използва в хиляди козметични продукти, за да абсорбира влагата и да се придава мекота.

Още от 2013 година са заведени хиляди дела, свързани с ракови заболявания срещу пазарния лидер на пудра за тяло Джонсън енд Джонсън (Johnson & Johnson). Твърденията, че наличието на азбест е причинил рак на ищците започват през 2017 година. Други производители на пудра с талк също са изправени пред съдебни дела, включително Ревлон, Шанел и Ейвън (Avon), сочат документи, цитирани от Ройтерс.

Споделяне

Още от Бизнес

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?