Шанс за реализация на стартъпи за "зелени" иновации

Срокът за кандидатстване в ClimateLaunchpad е до 14 май

Снимка: "Клийнтех България"

Най-мащабният международен конкурс за нови "зелени" бизнес идеи ClimateLaunchpad, за трета поредна година ще се проведе в България.

Надпреварата е част от програмата на най-голямото публично-частно партньорство, създадено по инициатива на Европейския съюз и насочено към борба с климатичните промени чрез иновации – Climate-KIC.

Основната идея на ClimateLaunchpad е да привлича таланти в сферата на чистите технологии и да им помага да реализират своите решения за справяне с климатичните изменения, както и да изградят бизнес с глобален потенциал.

В България конкурсът традиционно се организира от Фондация "Клийнтех България", а срокът за кандидатстване е до 14 май. Критериите за оценяване на участващите проекти са: въздействие върху изменението на климата, бизнес потенциал и умения в рамките на екипа.

"Дори и идеята ви да е все още на гърба на салфетка сте добре дошли да участвате", призовават организаторите.

В ClimateLaunchpad може да участва всеки с идея в сферата на чистите технологии. За да бъдете допуснати до конкурса, е достатъчно да нямате свой собствен бизнес или да имате такъв, но на не повече от 1 година. Другите две условия са идеята ви да не е привлякла средства надвишаващи 200 000 евро, както и все още да не сте продали продукти, решения или прототипи при търговски условия.

В ClimateLaunchpad през 2017 г. се включват над 35 страни от цял свят. Отборите стартират с двудневен Boot Camp и шест Треньорски сесии в предварителна подготовка за националните финали. Топ-3 от всяка страна ще застанат един срещу друг пред международно признато жури на Големия Финал в Кипър през октомври 2017 г.

Най-добрите идеи в света ще спечелят достъп до Climate-KIC Accelerator – единствената акселераторска програма на ЕС, фокусирана върху насърчаването на чистите технологии. Победителят в Големия финал в Кипър ще получи и парична награда от 10 000 евро, вторият – 5 000 евро, а третият – 2 500 евро.

Има и пет тематични награди, които участниците могат да спечелят в категориите "Преход към интелигентно градоустройство" ("Urban Transition"), "Устойчиво използване на земята" ("Sustainable Land Use"), "Устойчиви производствени услуги" ("Sustainable Production Systems") и "Decision metrics".

"Ние трябва да се справим с изменението на климата и имаме само едно поколение време, за да го направим. Навсякъде по света има толкова много велики предприемачи, работещи над идеи за справяне с изменението на климата. ClimateLaunchpad подпомага именно тези таланти по пътя им към глобален успех", казва основателят на ClimateLaunchpad Франс Наута.

Конкурсът е подкрепен от над 100 партньори от цяла Европа, сред които компании като Accenture, Benard Schulte Shipmanagement, Deloitte, Ernst & Young, Hellenic Bank, Microsoft, PWC, Sparebank, Volvo и World Wide Fund.

Повече информация как да участвате в ClimateLaunchpad, може да намерите на официалния сайт на конкурса. Официални партньори на надпреварата в България са Innovation Starter и Mediapool. Конкурсът се осъществява още с подкрепата на Агенция за регионално икономическо развитие – Стара Загора, betahaus, OFFNews и Software University.

Споделяне

Още от IT