Пресмятанията продължават:

Шансовете на Могерини за "външен министър" на ЕС отново нарастват

Камерън подкрепя поляка Туск за председател на Европейския съвет

Федерика Могерини

Шансовете на италианския външен министър Федерика Могерини за наследник на Катрин Аштън на поста върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността нарастват, пишат в сряда няколко европейски издания. Твърдението им се основава на сложните пресмятания за разпределение на висшите постове в съюза, благодарение на които недостатъците на Могерини - липсата на опит и прекалено меките позициия спрямо Русия – отстъпват пред качества, които ѝ позволяват да се впише в печелившата комбинация – това, че е жена, и принадлежността им към европейското лявоцентристко политическо семейство.

Като част от тези пресмятания изданията представят и новината, че британският премиер Дейвид Камерън подкрепя кандидатурата на сегашния полски премиер Доналд Туск за председател на Европейския съвет (наследник на Херман Ван Ромпой) – другият пост, чийто титуляр трябва да бъде определен от европейските лидери на тяхната среща в Брюксел в събота, 30 август.

"ИЮ Обзървър": Италианката Могерини още е опция

Мегирини може да стане следващия европейски "външен министър", ако полският премиер Туск или пък лидер на някоя от трите прибалтийски държави наследи Ромпой като "президент" на ЕС, пише в сряда "ИЮ Обзървър".

"Могерини все още е опция, въпреки неуспеха на европейските лидери да постигнат съгласие за кандидатурата ѝ на предишната си среща през юли", казал пред изданието неназован източник от ЕС.

Причина за неуспеха ѝ тогава бе съпротивата на някои източноевропейски страни, които изразиха тревога, че тя е прекалено благоразположена към Русия и прекалено неопитна за този пост, след като стана външен министър на Италия съвсем наскоро – през февруари тази година. Но понеже полът и политическият цвят играят голяма роля при разпределянето на висшите постове, шансовете на Могерини са се повишили отново, пише "ИЮ Обзървър".

Поради това, че новият председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е десно-центрист, един от другите два поста трябва да отиде при жена, която да е социалдемократ, обяснява изданието и припомня, че другите двама изявени кандидати за поста – полякът Радослав Шикорски и българката Кристалина Георгиева – принадлежат към десно-центристкия блок.

Изданието цитира интервю на Юнкер от понеделник, в което той казва, че лидерите трябва да намерят "разумно решение", което да удовлетвори и изискванията на Европейския парламент.

Някои членове на парламента обаче дадоха да се разбере, че, ако бъде избрана, Могерини я очаква трудно изслушване. Шефът на комисията по външна политика към ЕП Елмар Брок пък казал, че постът трябва да бъде зает от "човек с опит".

Източници от ЕС обаче казали пред изданието, че в събота може да бъде намерен компромис, ако другият пост (на председател на Европейския съвет) бъде зает от източноевропеец.

Във вторник британският премиер Дейвид Камерън, който още е в отпуск, подкрепи за този пост полския министър-председател Доналд Туск, пише по-нататък "ИЮ Обзървър". Самият Туск досега твърди, че няма интерес за поста, но като действащ премиер той ще продължи да отрича, докато номинацията му не е сигурна, отбелязва изданието. И цитира говорителката на полското правителство, която казва: "Министър-председателят е казвал много пъти, че за него приоритет са полските дела. Иначе очевидно коментарите на г-н Камерън са много ласкави за нас".

При отказ на Туск като друга възможност изданието посочва бившия премиер на Латвия Валдис Домбровскис и твърди, че ирландката Енда Кели и датчанката Хеле Торнинг-Шмит имат по-малко шансове, освен ако Георгиева или Шикорски не бъдат издигнати за поста върховен представител по външната политика и сигурността.

"Файненшъл таймс":

Британският премиер Дейвид Камерън изрази подкрепа за кандидатурата на полския си колега Доналд Туск за председател на Европейския съвет въпреки спора между двамата по-рано тази година по повод злоупотребите на поляци с британската социална система, пише британският "Файненшъл таймс" в сряда.

След тази полемика Камерън се зарече, че няма да подкрепи Туск за висша позиция в институциите на Европейския съюз. Британският премиер обаче разчита, че полският му колега е човекът, който ще успее да наложи либерални икономически реформи в ЕС и ще подкрепи амбицията на Лондон за ред сериозни промени в начина, по който функционира съюзът, отбелязва вестникът.

Представители на британските власти се оплакват неофициално от лошия английски и френски на полския министър-председател, но за Лондон е важно Европейският съвет да бъде оглавен от лидер на страна извън еврозоната, който би попречил на трансфера на суверенитет от страните членки към нейните институции, допълва "Файненшъл таймс".

Като съперници на Туск за председателския пост в Европейския съвет британското издание сочи датската министър-председателка Хеле Торнинг-Шмит и бившия латвийски премиер Валдис Домбровскис. "Файненшъл таймс" също свързва решението на Камерън да подкрепи Туск с увеличаването на шансовете на италианската външна министърка Федерика Могерини да бъде избрана за наследник на британката Катрин Аштън на поста върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността.

Германският канцлер Ангела Меркел изглежда е склонна да се примири с номинацията на Могерини начело на външната политика на Съюза, за да избегне изостряне на отношенията с Италия и Франция, коментира "Файненшъл таймс". Според запознати Берлин е по-тревожен от опитите на италианския премиер Матео Ренци да разхлаби бюджетните правила в ЕС и предпочита да запази силите си за тази битка.

Категорично против италианския външен министър за наследник на Аштън засега се е обявила само Литва. Дипломати коментират, че останалите страни, които не биха искали Могерини да стане върховен представител, няма да успеят да сформират блокиращо малцинство. Ако обаче Могерини стане върховен представител за външната политика, постът председател на Европейския съвет вероятно ще бъде даден на източноевропеец.

На съботната среща в Брюксел няма да бъдат разпределени портфейлите на бъдещите еврокомисари, макар че Лондон ще продължи да настоява за висша икономическа позиция за своя кандидат Джонатан Хил, отбелязва "Файненшъл таймс".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа