Шансовете на новото сръбско правителство са заложени в битката за власт в Демократическата партия

Продемократичните политически формации в Сърбия се борят да сформират правителство на малцинството на фона на вътрешните боричкания в Демократическата партия (ДП), която трябва да подкрепи новия кабинет, за да може той да оцелее.

Ако центристките партии не успеят да се споразумеят с ДП, според повечето наблюдатели Сърбия ще тръгне към нови избори, от които крайно националистическата Сръбска радикална партия (СРП) може да спечели нови дивиденти.

Лидерът на Демократическата партия на Сърбия (ДПС) Воислав Кощуница миналата сряда призова да бъде сформирано четирипартийно правителство на малцинството, включващо ДПС, реформистката партия Г-17 плюс, монархисткото Сръбско движение за обновление (СДО) и партията Нова Сърбия, които в момента са в коалиция.

Тъй като тази група от партии не може да разполага с парламентарно мнозинство, за да прокара какъвто и да било законопроект, предложеното правителство трябва да разчита на негласната подкрепа на ДП.

На последните парламентарни избори на 28 декември твърдолинейните радикали получиха най-голяма подкрепа, но не спечелиха достатъчно депутатски мандати, за да съставят собствено правителство.

В резултат се очакваше центристките партии да сформират помежду си новия кабинет. Последното изригване на вътрешните борби в ДП обаче доведе до решението на ДПС да се обяви за правителство на малцинството без участието на партията на убития премиер Джинджич.

Дали Сърбия ще трябва да премине през нов изборен тур в момента зависи от решението на ДП да окаже или не подкрепа на този проектокабинет. Евентуално решение в негова полза или в негов ущърб се очаква да бъде взето на заседанието на ръководството на партията на 18 януари.

Климатът на несигурност се засилва от факта, че и тримата влиятелни заместник-председатели на ДП имат различни виждания за предимствата от сътрудничеството с Кощуница.

Борис Тадич, Зоран Живкович и Чедомир Йованович, заемащи съответно постовете министър на отбраната, премиер и вицепремиер на Сърбия и Черна гора, са вкопчени в битка за лидерския пост, която заплашва да дестабилизира не само собствената им партия, но и целия продемократичен блок в Сърбия.

Тадич, който през декември бе номиниран за водач на листата на ДП, има най-гъвкава позиция и обеща да подкрепи воденото от ДПС правителство, ако програмата му е приемлива.

Живкович е най-малко склонен на сътрудничество и е по-вероятно да постави условия и да поиска отстъпки в замяна на своята подкрепа.

Според източници от ДП, подкрепата за оглавяван от Кощуница кабинет зависи от способността на Живкович и Тадич, които бяха излъчени от партията си да преговарят по съставянето на новото правителство, да постигнат компромис.

Третият заместник-председател, Йованович, е против подкрепата за ДПС и иска неговата партия да остане в опозиция, дори това да принуди Кощуница да преосмисли възможността за сформиране на правителство с радикалите.

На последното заседание на ръководството на ДП на 11 януари Йованович изнесе пламенна реч против сътрудничеството с Кощуница и лидера на Г-17 плюс Миролюб Лабус, като ги обвини, че са свалили последния кабинет.

Въпреки че според източници от ДП Тадич ще спечели битката за власт, неговата победа изглежда по-несигурна в сравнение с миналата седмица. На срещата на ръководството на ДП Тадич извоюва победа над Живкович и Йованович, които го обвиниха за слабото представяне на партията на изборите през декември. Въпреки че ръководството на партията отхвърли обвинението, настоявайки, че спечелването на 37 депутатски места в 250-местния сръбски парламент е добро постижение, Тадич получи нов удар, когато кандидат на Живкович бе избран да оглави организационния комитет на партийния конгрес на 21 февруари, на който ще бъде избран нов председател. Постът е ключов, тъй като този, който го заеме, ще може да лобира сред делегатите за избора на наследник на Джинджич. До този момент е потвърдена единствено кандидатурата на Живкович.

Продемократическите партии все още имат резерви към ДП, дори след като Тадич оглави изборната листа на партията. До този момент обаче той е най-приемливият избор за политически партньор както за Кощуница и Лабус, така и за лидерите на СДО Вук Драшкович и на Нова Сърбия Велимир Илич.

Ако Тадич загуби битката за лидерския пост, лидерите на останалите демократически партии може да погледнат с неохота на перспективата за съюз с Живкович или Йованович, поради което ще е почти невъзможно правителството на малцинството да се задържи.

На пресконференция в сряда в Белград Кощуница потвърди, че ако неговото правителство на малцинството не успее да спечели подкрепа в парламента, ще бъдат свикани нови избори. Демократичният лагер се опасява, че сръбските гласоподаватели може да използват новите избори, за да накажат още повече продемократичните партии, засвидетелствайки още по-голяма подкрепа за крайните националисти.

В публикация на в. Политика от вторник политическият анализатор Душан Янич предупреди за евентуалните последици от настоящата ситуация. По думите му сегашната криза в ДП поражда "криза в демократичния блок и дестабилизира политическата сцена в Сърбия".

* По БТА

Споделяне

Още от Балкани