Шансовете за нова евроконституция през юни са 50:50

Шансовете новата европейска конституция да бъде одобрена до края на юни са 50:50, заяви ирландският министър-председател Бърти Ахърн.

"Остават някои големи въпроси. Трудно е да накараш 25 държави да се споразумеят по въпроси, които са от фундаментално значение за тях. Накрая тези, които ще вземат решенията, са министър-председателите. И те ще го направят когато ги притисне времето. Не исках да бъде така", каза Ахърн. Ирландското шестмесечно председателство на ЕС изтича в края на юни.

Предишният опит да бъде приета конституцията през декември миналата година се провали заради настояването на Полша и Испания да се запази договореното през 2000 г. в Ница разпределение на гласовете при вземане на решения.

След смяната на управлението в Испания новото социалистическо правителство зае по - компромисна позиция в полза на консенсус за новата конституция на ЕС. Полша също смекчи неотстъпчивостта си.

Варшава настоява за блокиращо малцинство на решенията в ЕС

Полша приема по принцип нова система за гласуване в ЕС, но смята, че в евроконституцията трябва да съществува възможност малки групи държави да блокират решения на мнозинството по основни въпроси, заяви полският премиер Марек Белка в интервю за Франкфуртер алгемайне цайтунг, цитирано от Асошиейтед прес.

Варшава приема по принцип новата система за гласуване с "двойно мнозинство" - решенията да бъдат одобрявани от поне 50 процента от държавите членки, представляващи поне 60 процента от цялото население на ЕС.

Възможността за вето не трябва да се приема като начин за блокиране, а като стимул за истински ефикасен механизъм за консултации, смята Белка.

Тук не става дума само за Полша, подчертава Белка, а за малцинство от около 20 на сто от населението на ЕС. Това малцинство може да има някакви свои икономически интереси, например някои страни могат да имат резерви към общоевропейската политика в социалната, данъчната или земеделската област.

Решени сме да защитаваме интересите си, но държим и на приемането на конституцията, защото вярваме, че е необходима, уточни Марек Белка.

Блеър разтревожен от засилващия си евроскептицизъм

Британският премиер Тони Блеър заяви в неделя, че страната му трябва да бъде "водещ играч" в Европа и предупреди, че евроскептицизмът се засилва преди предстоящите през юни избори за Европейски парламент.

В интервю за телевизия Би Би Си Блеър потвърди решимостта си Великобритания да се присъедини към еврозоната, когато са налице необходимите икономически условия за това.

Британският премиер също така каза, че кабинетът му ще приеме новата Конституция на ЕС, само ако бъде гарантиран суверенитетът на страната по въпроси като данъчното облагане, отбраната, външната политика и социалното осигуряване.

Още от Свят