Шансовете за успех на преговорите за Сирия в Женева били по-големи от всякога

САЩ и Франция обвиниха сирийското правителство в опит подкопае преговорите

Стефан де Мистура

Шансовете за успех на междусирийските мирните преговори в Женева са по-големи от всякога, заяви в интервю за телевизия "Ал Джазира" специалният пратеник на ООН за Сирия Стафан де Мистура, цитиран от осведомителните агенции.

Няма никакъв план Б за прекратяване на войната в Сирия освен тези преговори, заяви де Мистура.

Съдейки по това, което виждаме днес, план Б представлява само удължаване на ужасния конфликт. А знаете ли кой ще е жертвата на това? Сирийският народ, каза емисарят.

Първо - имаме импулс, както от хуманитарна гледна точка, така и от гледна точка на пониженото равнище на бойните действия. И в двете направления положените усилия са недостатъчно, но има движение в правилната посока, отбеляза де Мистура, аргументирайки позицията си за шансовете на преговорите.

Освен това мирният процес се подкрепя единодушно от Съвета за сигурност на ООН, което не беше налице при предшествениците ми, подчерта дипломатът. И трето - разполагаме с т.нар. контактни групи, Виенската група от 18 страни - от Саудитска Арабия до Иран, от Катар до Турция, от САЩ до Русия, чиито представители седят в една стая и обсъждат намирането на политическо, а не на военно решение за Сирия. Това са потенциално добри новини, изтъкна Де Мистура.

В интервюто специалният пратеник на ООН не изключи възможността на преговорите да бъде повдигнат въпросът за федерализация на Сирия. Наред с това той се обяви категорично против всякакви идеи за разделяне на страната. Де Мистура подчерта, че е много важно да се запази целостта на Сирия, част от която контролират правителствените сили, друга част - силите на въоръжената опозиция, трета - кюрдските формирования, а четвърта - екстремистите от редица терористични организации, включително "Ислямска държава" и Фронта "Ан Нусра".

Ще се намери начин сирийските кюрди да бъдат включени в преговорите в Женева. Сирийските кюрди са сирийци и поради това те трябва да бъдат част от дискусиите за бъдещето на Сирия точно както християните, сунитите, алауитите и шиитите, всички трябва да са представени там, добави Де Мистура.

Новата серия от преговори за намиране на изход от сирийската криза ще се състои в Женева от 14 до 24 март под егидата на ООН. После ще има пауза от около 10 дни и след това разговорите ще продължат.

По време на 10-дневните преговори акцентът ще бъде поставен върху съставянето на ново правителство в Сирия, изготвянето на нова конституция и организирането на парламентарни и президентски избори в срок от 18 месеца.

Преговорите ще бъдат отново непреки. Такива бяха и преговорите, състояли се в Женева между 29 януари и 5 февруари. Тогава разговорите бяха прекратени заради засилване на руските въздушни удари в Сирия.

След това обаче по инициатива на САЩ и Русия в Сирия беше договорено прекратяване на огъня и то влезе в сила на 27 февруари.

Прекратяването на огъня в Сирия, влязло в сила преди две седмици, като цяло се спазва въпреки нарушенията от страна на режима срещу опозицията, отчете говорителят на Държавния департамент на САЩ Джон Кърби в събота.

"Две седмици по-късно, прекратяването на огъня все още се спазва до голяма степен", заяви Кърби. В същото време той обвини сирийските правителствени сили, че продължават да нанасят въздушни удари, които поразяват цивилни, и призова Русия да използва влиянието си върху своя съюзник Дамаск, за да го насърчи да спазва споразумението за спиране на военните действия.

Говорителят на Държавния департамент на САЩ подкрепи участието на сирийските кюрди в мирните преговори. Решението за това трябва да бъде взето от специалния пратеник на световната организация за Сирия Стафан де Мистура, подчерта в същото време той.

Турция е категорично против участието на сирийските кюрди в мирните преговори в швейцарския град, а Русия е за.

Над 6 милиона жители на Сирия са получили хуманитарна помощ от началото на годината, обявиха ООН и партньорски неправителствени организации в съвместно комюнике. Те заявиха, че виждат "проблясъци на надежда" за прекратяване на насилието в Сирия, в навечерието на петата годишнина от избухването на конфликта, във вторник.

САЩ и Франция обвиниха сирийското правителство в опит подкопае преговорите

САЩ и Франция обвиниха днес сирийското правителство в опит да подкопае междусирийските мирни преговори, които започват утре в Женева, предаде Ройтерс.

Сирийският външен министър заяви вчера, че Дамаск няма да разисква в Женева въпроса за нови президентски избори в Сирия, нито ще преговаря с която и да е страна, която желае да обсъжда темата за съдбата на президента Башар ал Асад.

Френският външен министър Жан-Марк Еро нарече "провокация" изявлението на Уалид Муалем и "лош сигнал, който не отговаря на духа на прекратяването на огъня". Еро направи изявлението на пресконференция в Париж след среща с колегите си от САЩ, Великобритания, Германия, Италия и ЕС.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви, че сирийското правителство и съюзниците му грешат, ако си мислят, че може да продължават да подлагат на тест границите на крехкото примирие. Кери обвини Сирия, че извършва най-големите нарушения на режима на прекратяване на огъня, и прикани руския президент Владимир Путин да обърне внимание на това какви ги върши Асад.

"Президентът Асад свири напълно различна мелодия и изпрати вчера своя външен министър да се опита да провали преговорите", подчерта Кери.

Държавният секретар на САЩ предупреди режима в Дамаск и съюзниците му да спазват поетите ангажименти по отношение на примирието и хуманитарното подпомагане в Сирия.

"Всички страни трябва да спазват прекратяването на враждебните действия, да сътрудничат в доставките на хуманитарна помощ и да уважават мирния процес, чиято цел е да се постигне политически преход в Сирия", каза Кери.

За пълното спазване на примирието призова и френският му колега Еро. "За да се гарантира надеждността на преговорите, примирието трябва да се спазва и достъпът за хуманитарна помощ трябва да е свободен", настоя Еро. "Всички ние - САЩ, Русия, ЕС, страните от региона - трябва да направим всичко възможно да окажем натиск мирният процес да бъде искрен и да постигнем истински напредък", добави той.

Джон Кери съобщи, че през последните три седмици при ударите на международната коалиция "Ислямска държава" в Сирия е загубила 600 свои бойци и близо 3 хиляди кв км. Той подчерта, че натискът върху групировката трябва да се засили.

Русия твърдо ще настоява за участие на кюрдите в мирните преговори

Русия твърдо ще настоява кюрдите задължително да бъдат представени на междусирийските преговори в Женева, заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров, цитиран от ТАСС.

В интервю за руската телевизия РЕН ТВ Лавров отбелязва, че в преговорите задължително трябва да бъдат включени кюрдите в името на суверенитета и териториалната цялост на Сирия.

Русия разполага с информация, че Турция се опитва да се укрепи на неколкостотин метра от границата навътре в Сирия, изтъкна в интервюто руският първи дипломат.

"Настоявайки да не се допуска укрепване на кюрдските сили в Сирия, Турция започна да твърди, че има суверенното право да създава някакви зони за сигурност на сирийска територия", посочи Лавров. "По наши данни те вече се "окопават" на неколкостотин метра от границата навътре в Сирия", допълни той.

Руският министър определи тези действия на Турция като "пълзяща експанзия".

Лавров каза също, че Русия е готова да координира действията си в Сирия със САЩ, за да може Ракка да бъде освободена от "Ислямска държава", предаде Интерфакс.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?