mediapool.bg Ти си това, което четеш

Шарапова отново ще е посланик на ООН след края на наказанието й

17:54 | 10 ноември 2016 | 1 коментар

На руската тенисистка Мария Шарапова ще бъде възстановен статута на пратеник на добра вола на ООН след като изтече наказанието ѝ, наложено заради употреба на лекарството мелдоний, което бе забранено от Антидопинговата организация за употреба от спортисти в началото на 2016 г. Това съобщи британският вестник "Гардиън", позовавайки се на източник от ООН.

Рускинята бе посланик на добра воля на Програмата за развитие на ООН от 2007 г., но отношенията ѝ програмата на световната организация за борба с бедността и неравенството бяха прекратени след като през март 2016 г. Шарапова бе уличена в употребата на допинг веществото. Тенисистката бе дисквалифицирана за две години, но след обжалване на наказанието то бе намалено и от 26 април 2017 г. тя може да се върне на корта.

Шарапова започна да се връща към нормалната си дейност преди наказанието и вече посети благотворително събитие за борба срещу СПИН. Някои от бившите спонсори на тенисистката като "Найки" и "Евиан" също обявиха, че ще възстановят взаимоотношенията си с нея.

"ООН се радва, че Шарапова ще може да се върне на корта по-скоро от очакваното и ще възстанови правата ѝ като посланик на добра воля. Знаем, че за нея тенисът ще бъде приоритет, но все пак се надяваме скоро да проведем разговори относно нашите проекти и каузи", коментира говорител на световната организация пред "Гардиън".

Още от Спорт

Посещението на президента Радев в Русия е: