Шарената "зебра" - най-големият престъпник в България

Шарената "зебра" - най-големият престъпник в България

"Тези шарени пътеки да изчезнат!" Заръката е на главния прокурор Сотир Цацаров. Става дума за популярните в последните години пъстри пешеходни пътеки, които млади творци рисуват в големите градове - с подкрепата на общинските власти, разбира се. "Има пътеки с такова причудливо оцветяване, което едва ли може да отговаря дори на минималните законови изисквания", каза Цацаров, преди да нареди да изчезнат. Главният прокурор разпореди "общонационална проверка на всички пешеходни пътеки", а за повод послужиха "зачестилите случаи на пътно-транспортни произшествия".

Войната срещу шарените пешеходни пътеки е на пръв поглед странна. Има данни за това колко са инцидентите на пътя и каква част от тях стават на пешеходни пътеки. Но няма данни за връзката между шарените пътеки и произшествията - и дали цветната маркировка увеличава вероятността някой пешеходец да бъде блъснат. Темата със сигурността по улиците и пътищата е прекалено сериозна и не заслужава подобно отношение. Защото акцията срещу шарените пешеходни пътеки е може би най-ярката илюстрация на израза "кипи безсмислен труд". Но пък е в традициите на прокуратурата да се занимава с популистки въпроси и така да се опитва да замазва неуспеха си в борбата срещу голямата корупция и организираната престъпност.

Я, били незаконни!

Разкрасяването на пешеходните пътеки е нещо като епидемия. За 24 май пешеходците пред Софийския университет пресичаха върху изрисувани върху асфалта букви. През август пътеките се "развеселиха" на още няколко места в столицата, а телевизиите излъчваха подробни репортажи. И не е само София: в последните години пешеходните пътеки привлякоха вниманието на уличните творци в повечето големи градове. Видяхме дори кметове да се снимат с новите придобивки. Навсякъде целта бе една и съща: да бъде заострено вниманието на шофьорите и да се осигури безопасно преминаване на пешеходците. В същото време обаче е факт, че шарените пътеки не отговарят на изискванията в наредба на регионалното министерство, която казва, че маркировката по платното е бяла, а само в определени случаи - жълта.

Наредбата отдавна е в сила. И никой не е забелязал противоречието ли? Не. Още миналата година медиите излязоха със заглавия "Край на шарените пътеки", защото тогава и МВР, и регионалното министерство обърнаха внимание на противоречието. Сега прокуратурата нареди "пълна проверка", а след година вероятно отново ще се занимаваме със същата тема по същия безотговорен начин. Отговорният начин включва анализ кои видове пътеки са най-сигурни. И когато знаем отговора на този въпрос, просто съобразяваме наредбата с резултата и следим правилата да се спазват навсякъде. В общи линии това не е работа на прокуратурата.

Контрабандата да почака

Докато за "зебрите" веднага се мобилизира ресурс, в продължение на повече от месец прокуратурата не намери време за прочитането на три изречения от един документ. Турската Дирекция за борба срещу контрабандата и организираната престъпност публикува годишния си доклад, в който България се споменава веднъж: "Голяма част от контрабандните цигари, конфискувани в нашата страна, са цигари с произход от България, Китай, Индонезия и Обединените арабски емирства". Посочено е, че тези цигари влизат в Турция от Дубай през Ирак, Сирия и Иран. Пише също, че турските служби са изпратили на Интерпол свой специален доклад за "продукти на българската компания "Булгартабак", превърнали се в източник на контрабанда в Турция". Три изречения, в които всичко е ясно. Първо не бяха чели доклада, после не го бяха получили, а след това не откриваха името на българската фирма. И чак накрая бяха принудени да обявят, че ще проверят тези данни.

Така е избрала да работи прокуратурата. Енергията отива в масовки, но няма нито една осъдителна присъда на значима фигура от организираната престъпност или голямата корупция. В това време Сотир Цацаров се занимава с пешеходни пътеки, цената на водата, цената на тока, сигурността на язовирите и т.н. Все изключително важни теми, за които обаче отговарят достатъчно други институции. Гражданите виждат за какво става дума - одобрението за работата на главния прокурор от години е на дъното и се движи в рамките на 9-10%. А какво ли ще бъде след акцията със "зебрите"?

Споделяне

Още от Анализи и Коментари

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?