Шарл Мишел: ЕС се нуждае от общо разузнаване

Шарл Мишел

ЕС се нуждае от общо разузнаване, за да има споделена оценка за събитията, свързани с Русия и така да бъде по-единен. Това заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел пред Европейския парламент.

Трябва да решим какво искаме от Русия, за да определим средствата за постигане на набелязаните цели, добави той. Мишел отбеляза, че по-късно този месец Европейският съвет ще се запознае с доклад на Европейската комисия с предложения за действие. Единодушно осъждаме поведението на Русия; отношенията ни са сложни, обобщи той.

Мишел определи случая с отклоняването от Беларус на полет на "Райънер" като "отвличане" и "държавно пиратство". Той заяви, че ЕС няма да се спре, докато не бъдат освободени задържаните пътници в самолета Роман Протасевич и София Сапега, както и останалите политически затворници в Беларус. Председателят на Европейския съвет се обърна към непризнатия от ЕС беларуски президент Александър Лукашенко с настояване за незабавно освобождаване на Протасевич.

По неговите думи, докато това не се случи, Лукашенко е отговорен за физическото и психическото здраве на задържания. Мишел се обърна и към гражданите на Беларус, като заяви, че ЕС ги подкрепя в избора на бъдеще.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?