Шарл Мишел не може да спи след "Дивангейт"

Провокираният от Ердоган скандал "Дивангейт" е травмирал дълбоко председателя на Европейския съвет Шарл Мишел. Той обяви в интервю пред германския вестник Handelsblatt, че вече "не може да спи спокойно" след инцидента с липсата на стол за Урсула фон дер Лайен по време на срещата в Анкара.

По време на срещата на високо равнище ЕС-Турция председателката на Европейската комисия бе отпратена да седне на страничен диван, докато Ердоган и Мишел разговарят по мъжки за голямата политика. Мишел не реагира по никакъв начин, за да поправи нещата.

Кадрите от срещата показват как Урсула фон дер Лайен е смаяна от факта, че за нея няма предвидено място и е отпратена на дивана.

"Дивангейт" моментално се пренесе от Анкара в Брюксел. Италианският премиер Марио Драги нарече Ердоган "диктатор", а случилото се в Турция донесе на Шарл Мишел обвинения дори в сексизъм.

Първоначално белгиецът се оправдаваше, че инцидентът е предизвикан от турския протокол. В случая Мишел отговаря за външната политика на ЕС, която е в неговия ресор, но Европейската комисия отговаря за разширяването и икономическите връзки с Турция.

Медиите извадиха и снимки на срещите на Ердоган с Жан-Клод Юнкер и Доналд Туск, на които тримата стоят на столове един до друг.

Сега Шарл Мишел показва, че е променил позицията си за турския протокол.

"Не крия факта, че оттогава не спя добре през нощта, защото сцените продължават да се възпроизвеждат в главата ми", казва Мишел пред Handelsblatt,цитиран от агенция "Фокус" и БТА.

Той обяснява, че ако е имало начин, би се върнал назад във времето, за да поправи нещата. В интервюто за "Ханделсблат" белгиецът изразява съжаление за поведението си..

"Опасявах се, че ако реагирам по какъвто и да било начин, това щеше да предизвика много по-сериозен инцидент. Ако беше възможно, щях да се върна назад и да поправя случилото се", казва той

В интервюто Мишел прогнозира още, че ЕС скоро ще има статут на голям производител на ваксини. По думите му съюзът може да се превърне в един от най-големите световни производители на подобни препарати, а ако производството бъде ускорено, "вероятно може да се превърне и в най-големия производител".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Къде му е мястото на Бойко Борисов?