В първия си брой след кървавия атентат

"Шарли ебдо" с карикатура на пророка Мохамед на корицата си

Сатиричният седмичник ще бъде отпечатан в рекордния 3-милионен тираж на 16 езика

"Шарли ебдо" с карикатура на пророка Мохамед на корицата си

Френският сатиричен седмичник "Шарли ебдо", чиято редакция стана мишена на терористичен акт, при който загинаха десетима журналисти и двама полицаи, ще излезе с карикатура на пророка Мохамед на корицата на следващия си брой в сряда.

По този начин екипът на изданието демонстрира решимостта си да продължи да се придържа към редакционната си политика да не се съобразява с гнева на всички, които иронизира, включително и ислямските фундаменталисти.

Първият брой на "Шарли ебдо" след кървавата атака миналата сряда ще бъде отпечатан в рекордния 3-милионен тираж на 16 различни езика, а не както се смяташе първоначално – в едномилионен тираж. Това представлява 50 пъти над обичайния му тираж от 60 000 броя, от които традиционно се разпродават около 30 000, съобщава дистрибуторът MLP.

Карикатурата от корицата на предстоящия брой бе разпространена във вторник. Тя изобразява просълзения Мохамед, който държи табела с надпис "Аз съм Шарли", а над него е написано: "Всичко е простено", съобщава "Уол стрийт джърнъл".

Така оцелелите членове на екипа на сатиричното издание очевидно ще покажат, че няма да отстъпят пред екстремистите, коментира адвокатът на "Шарли ебдо" Ришар Малка. В момента журналистите от седмичника работят в редакцията на лявото издание "Либерасион".

"Изведнъж сега ние сме подкрепени от целия свят. А трябва да се има предвид, че в продължение на години ние бяхме съвсем сами", коментира вълната от масовата подкрепа към изданието по целия свят репортерът на седмичника Лоран Леже, оцелял след стрелбата на 7 януари.

"Някои твърдят, че списанието отива твърде далеч или че това е проява на лош вкус. "Шарли ебдо" трябва да продължи да бъде това, което беше", заявява и карикатуристът Ян Линдигре, който оглавява сатиричния месечник "Флюид гласиал".

Друга тема на изданието от тази седмица вероятно ще бъде маршът на солидарност в неделя във Франция, съобщават от сатиричния седмичник. Митингът бе посетен от редица държавни ръководители от целия свят, сред които страни, критикувани за ограничаването на свободата на словото, като Русия, Турция, Египет и други.

"Всички тези диктатори в шествие в чест на свободата...", казва лаконично Леже, подчертавайки, че "ние, разбира се, ще продължим с подигравките".

На 7 януари братята Шариф и Саид Куаши разстреляха 12 души пред и в офиса на изданието, след което двамата бяха ликвидирани от френските спецчасти в петък. В същия ден друг ислямист – Амеди Кулибали, уби четирима заложници в еврейски супермаркет в Париж, преди да бъде застрелян от полицията. Предишния ден пък Кулибали уби и полицейска служителка.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?