"Шарли Ебдо" с награда за смелост

"Шарли Ебдо" с награда за смелост

Френският сатиричен седмичник "Шарли Ебдо", станал мишена на  кървава атака от ислямисти в началото на тази година, бе удостоен с висока награда от американския ПЕН-център. Тя бе
връчена снощи на вечерна церемония в Ню Йорк при строги мерки за сигурност, съобщи Ройтерс.

Решението на ПЕН-центъра да присъди наградата "Кураж за смелостта на изразяване" на "Шарли Ебдо" накара шестима видни писатели да откажат участие в церемонията, а над 100 други подписаха протестно писмо.

Един от новелистите, които се оттеглиха - Рейчъл Кушнър, каза, че тя не приема "културната нетолерантност" на "Шарли ебдо", съобщиха от ПЕН-центъра, който е организация, говореща от името на писатели, преследвани за своите произведения. Другите оттеглили се са авторите Питър Кери, Майкъл Ондате, Франсин Проуз, Теджу Коул и Тайе Селаси.

 Пристигайки на церемонията, американският карикатурист Арт Шпигелман, автор на графичния роман "Маус", каза, че не е съгласен с протеста на оттеглилите се писатели. "Свободата на изразяване означава правото да бъдеш абсолютен идиот и мисля, че е важно за тези писатели да упражняват това право", каза той.

Край входа на Американския природонаучен музей във Вашингтон, където се състоя церемонията, се виждаха цивилни  офицери, части от силите за борба с тероризма и полицейски кучета. Говорителка на нюйоркската полиция каза, че не са получени непосредствени заплахи във връзка със събитието.

Организаторите обаче не можеха де пренебрегнат рисковете само два дни след като двама въоръжени нападатели откриха огън в Тексас срещу изложба на карикатури на пророка Мохамед. Подобни карикатури превърнаха в трагична мишена и френския вестник "Шарли ебдо" в началото на годината. 12 души от редакцията му загинаха при атаката на джихадистите.

Споделяне

Още от Свят

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?