Шарон: Френските евреи да се преместят в Израел

Израелският министър - председател Ариел Шарон поиска френските евреи незабавно да се преместят в Израел, за да се спасят от антисемитизма.

На среща с Американската еврейска асоциация в Ерусалим той каза, че евреите от цял свят трябва да се преместят в Израел възможно най-скоро, предаде Би Би Си.

За тези, които живеят във Франция, той добави, че преместването е задължително, заради нарастващото насилие срещу тях.

Френското външно министерство заяви, че е поискало обяснение от Израел за "неприемливите коментари".

Френски еврейски лидери заявиха пред телевизия Франс -2, че думите на Ариел Шарон няма да подобрят положението.

"Тези коментари няма да доведат до спокойствието и сигурността, от които всички се нуждаем", каза Патрик Гауберт от Интернационалната лига срещу расизма и антисемитизма. Мисля, че г-н Шарон ще направи по-добре, ако замълчи, добави той.

"Не е той човекът, който трябва да решава за нас", заяви Тео Клайн, почетен президент на форума, който представлява френските еврейски организации.

Франция бе залята от вълна от антисемитски атаки, които съвпаднаха с подновяването на боевете в Близкия изток.

"Свидетели сме на разпространението на най - дивия антисемитизъм" във Франция, заяви Шарон.

Според последни данни на френското правителство за първите 6 месеца на тази година са регистрирани 510 антиеврейски актове или заплахи. През цялата минала година те са били 593.

През последните години имаше бомбени атаки срещу редица синагоги и еврейски училища във Франция. Осквернени бяха и еврейски гробове.

Шарон призна, че правителството в Париж полага усилия за справяне с проблема.

Той добави, че Франция е изправена пред нов вид антисемитизъм, базиран на антиизраелски настроения и пропаганда.

Той изтъкна, че Франция има огромна мюсюлманска общност, около 5 милиона души, които са близо 10% от населението на страната.

Кореспондентът на Би Би Си в Париж припомня, че това не е първият случай, когато Шарон говори за необходимостта френските евреи да заминат за Израел, но рядко е бил толкова рязък.

"Ние осъществихме незабавен контакт с израелските власти да им поискаме обяснение за тези неприемливи изказвания", заяви говорителят на френското външно министерство Херв Ладсос.

Франция е раздразнена от посланието, че животът на евреите там става по-опасен, особено на фона на усилията, които полага правителството да покаже, че всички антисемитски актове ще бъдат сурово наказани.

Преди седмица президентът Жак Ширак осъди явна антисемитска атака в парижки влак.

Споделяне

Още от Свят