Шарон готов да преговаря с палестинско ръководство без Арафат

Израелският премиер Ариел Шарон заяви в неделя, че е готов да преговаря с евентуално ново палестинско ръководство след оттеглянето на Ясер Арафат, ако това ръководство е сериозно и отговорно, предаде АФП, позовавайки се на държавното радио.

Ако се появи ново палестинско ръководство, сериозно и отговорно, е възможно да бъдат подновени замразените преди повече от година преговори по пътната карта за мир, заяви Шарон. Същевременно той изрази съмнение, че това ще се случи.

Също в неделя близки сътрудници на Ясер Арафат опровергаха съмненията за опасност за живота на палестинския лидер, чието здраве преди няколко дни рязко се влоши и той спешно бе приет в болница в Париж.

Изследванията, направени на Ясер Арафат, опровергаха подозренията, че той страда от болест, която застрашава живота му, казаха високопоставени негови съветници, цитирани от Ройтерс.

Последните изследвания установиха, че президентът Арафат не страда от каквато и да е смъртоносна болест, а това, от което е болен, е лечимо, каза висшият съветник Набил Абу Рденех. Той уточни, че лекарите са направили няколко изследвания за левкемия и са установили, че палестинският лидер няма рак на кръвта или друга смъртоносна болест.

Друг съветник на Арафат каза, че лекарите изследват възможностите за вирусно заболяване или отравяне. Окончателните резултати от изследванията ще бъдат готови в сряда, каза съветникът, като допълни, че дотогава посетителите на Арафат ще бъдат сведени само до няколко души.

Мохамад Рашид, друг съветник на палестинския лидер, каза, че Арафат спи много по-добре и яде умерено.

Също в неделя палестинският Съвет за национална сигурност се събра в отсъствието на боледуващия президент Ясер Арафат. Освен текущи въпроси, членовете на съвета ще обсъдят как да продължат работата си в отсъствието на председателя му Арафат.

Споделяне

Още от Свят