Шарон няма да бъде обвинен за вземане на подкупи

Главният прокурор на Израел обяви, че продължителното разследване по сигнали срещу премиера Ариел Шарон за вземане на подкупи е прекратено поради липса на доказателства.

Нито срещу него, нито срещу сина му ще бъдат повдигани обвинения за плащанията от строителен предприемач на стойност стотици хиляди долари, каза Менахем Мазуз.

Кореспондент на Би Би Си уточнява, че така от Шарон се вдига сянка, която виси над него от известно време, и той ще може да се концентрира върху спорния си план за изтегляне от ивицата Газа, заради който той вече уволни двама министри.

Преди това от кабинета на държавния прокурор препоръчаха на Мазуз да повдигне обвинение срещу Шарон във връзка с твърденията, че бизнесмен е платил на сина на премиера, за да спечели подкрепата му за проект на гръцки остров в периода, когато Шарон е бил външен министър.

Шарон отрече всички обвинения и отхвърли призивите за оставка във връзка с разразилия се скандал.

"Свидетелствата по това дело не ни доведоха до заключение, че има каквото и да е основание за обвинение", заяви главният прокурор пред репортери. "Делото срещу Ариел Шарон и неговия син Джилад ще бъде приключено поради недостатъчно доказателства", поясни Мазуз.

Ако Мазуз беше решил да продължи с обвинението, очакванията бяха Шарон да се оттегли от поста, макар че законът не го задължава да подаде оставка.

Все още няма развръзка по друго обвинение - че Шарон и синът му са взели незаконни заеми от южноафриканския бизнесмен Кирил Керн, за да върнат нелегално получени дарения в предизборната кампания на Шарон от 1999 г.

Върховният съд в Израел разпореди на сина на Шарон да предаде документи и записи, свързани с гръцката сделка и южноафриканските заеми.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?