Шарон няма да се откаже от плана за изтегляне от Газа

Израелският премиер Ариел Шарон може да промени плана си за едностранно изтегляне от ивицата Газа, след като неговата дясна партия Ликуд го отхвърли на вътрешен референдум, съобщиха световните агенции, позовавайки се на изявление на вицепремиера Ехуд Олмерт.

Шарон каза, че ще се съобрази с резултата от неделния вот, но един от близките му съветници - вицепремиерът Ехуд Олмерт, заяви, че изтеглянето от Газа е неизбежно и се подкрепя от повечето израелци.

В неделя партията Ликуд отхвърли с мнозинство от 59,5 процента плана на Шарон, който преди вота беше намекнал, че при провал може да обяви нови избори.

В понеделник обаче той заяви, че няма да подаде оставка и междувременно оцеля при гласуването на вота на недоверие същия ден, внесен от опозицията в парламента.

Шарон също така предупреди членовете на Ликуд, че предстоят тежки дни.

По-рано САЩ потвърдиха подкрепата си за плана, който предвижда Израел да евакуира селищата и военните бази от Газа и да премахне четири селища от северната част на Западния бряг до 2005 г.

Междувременно еврейски заселници, които осъждат плана, започнаха работа по строежа на допълнителни 25 къщи в селище в ивицата Газа.

Проучванията обаче показват, че мнозинството от израелското общество подкрепя плана и Шарон все още може да се опита да го прокара през парламента, където той има подкрепата на коалиционно мнозинство, или да го подложи на обществено допитване.

Планът няма алтернатива

След среща с на Шарон с депутати от неговата парламентарната група, вицепремиерът Олмерт подчерта, че макар в плана да настъпят някои промени, усилията ще бъдат насочени в същата посока.

Алтернативата на изтеглянето са нови убийства, тероризъм и нападения, които оставят без отговор въпроса какво правят 7500 еврейски заселници сред 1,2 милиона палестинци в ивицата Газа, добави Омерт.

Шарон обмислял да маха Нетаняху

В същото време Ройтерс предаде, че след неуспешния вот в партията му израелският премиер обмисля дали да уволни министъра на финансите Бенямин Нетаняху.

Според политически източници Шарон бил разгневен на стария си съперник в партията заради сдържаната подкрепа за инициативата му, докато в същото време поддръжници на Нетаняху активно агитирали срещу нея.

Една от възможностите е Нетаняху да бъде уволнен. Шарон е бесен на Нетаняху, но това може да доведе до бунт в Ликуд, посочи един от източниците.

Ройтерс отбелязва, че евентуалното изгонване на Нетаняху може да предизвика трусове на финансовите пазари и да навреди на възстановяването на израелската икономика от рецесията.

Нови насилия в Газа

Същевременно бе съобщено за нови насилия в палестинските територии.

Въоръжени лица застреляха бременна жена и четирите ѝ дъщери близо до еврейско селище в Газа.

По-късно израелски хеликоптери атакуваха с ракети сграда в град Газа, в която се помещава радиостанция, свързвана с въоръжената групировка Хамас.

В град Наблус на Западния бряг стана експлозия. Според палестински и израелски източници четирима членове на въоръжена групировка са били ликвидирани в колата им от изстреляна от израелски хеликоптер ракета.

Сред загиналите са и висши членове на групировката Бригади на мъчениците от Ал Акса.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?