Шарон отказа референдум за изтеглянето от Газа

Израелският министър-председател Ариел Шарон изключи възможността за референдум по въпроса за изтеглянето от ивицата Газа, независимо от натиска от страна на министри в кабинета.

Министър Узи Ландау и заместник-министърът на сигурността Михаел Рацон вече загубиха постовете си, след като гласуваха против плана, приет от Кнесета.

Четирима други министри, сред които и финансовият Бенямин Нетаняху заплашиха, че ще подадат оставки, ако Шарон не даде съгласието си в близките две седмици за провеждане на референдум по въпроса за изтеглянето.

С гласуването във вторник израелският парламент за първи път се съгласи по принцип да изтегли еврейски заселници от окупирани палестински територии.

След ожесточени дебати 67 членове на парламента гласуваха в подкрепа на плана, 45 бяха против, а 7 се въздържаха.

Както отбелязва кореспондентът на ББС от Ерусалим, сега премиерът Шарон или ще трябва да приеме конфликта с Ликуд, или да направи промени в коалиционното правителство, за да успее да реализира плана.

САЩ и ЕС доволни от вота на израелския парламент

САЩ определиха вота като исторически и като стъпка към установяването на мир с палестинците.

Исторически факти по израелското заселване в палестински територии:

* Израел окупира териториите по време на Шестдневната война през 1967 г.
* В ивицата Газа има 21 еврейски колонии с 8000 заселници.
Там живеят и 1,3 милиона палестинци.
* На Западния бряг има 120 еврейски колонии с над 230 000 заселници. Там живеят и 2,3 милиона палестинци.
* Колониите в ивицата Газа обхващат 54 кв.км от общо 360 кв.км.

още

Вашингтон възприема решението като важна стъпка за изпълнение визията на президента Джордж Буш за създаване на две държави, които съществуват заедно в мир и сигурност, заяви говорител на Белия дом.

Холандското председателство на ЕС също изрази задоволство от одобрения от Кнесета план за изтегляне на Израел от ивицата Газа, предаде Франс прес.

Холандският външен министър Бернард Бот, говорещ от името на Съвета на министрите на ЕС, изразява задоволство от гласуването в Кнесета за плана на израелския премиер Ариел Шарон за изтегляне от ивицата Газа, се казва в комюнике на холандското председателство.

Съюзът смята, че изтеглянето от ивицата Газа може да бъде стъпка към мирно решаване на израелско-палестинския конфликт, се посочва в комюнике на Съвета на министрите на ЕС, представено от холандския външен министър Бернард Бот, чиято страна е председател на съюза.

Условията за това са изтеглянето да се впише в мирния план за Близкия изток, известен като "пътна карта" и да не е свързано с изграждане на еврейски селища на Западния бряг, посочва ЕС.

Бот потвърди подкрепата на ЕС за т. нар. решение с две държави, предвиждащо създаване на суверенна и жизнеспособна палестинска държава.

Основни етапи за преселване на еврейските заселници

Планът от 12 страници се състои от четири основни етапа за преселване на 8000 еврейски заселници от палестински територии. Такова изтегляне се извършва за пръв път от 37 години.

Датата на всеки отделен етап ще се гласува в правителството. Планира се преселването да приключи в края на 2005 г., посочва агенция Ройтрес, цитирана от БТА.

В първия етап ще бъдат преселени 36-те семейства от колонията Мораг, 60-те семейства от колонията Нецарим и 85-те семейства от колонията Кфар Даром. И трите селища са в ивицата Газа.

Във втория етап се евакуират четири от еврейските колонии на Западния бряг: Ганим /36 семейства/, Кадим /26 семейства/, Санур /10 семейства/ и Хомеш /42 семейства/. В ивицата Газа ще се евакуират следните колонии: Кфар Ям /5 семейства/, Шират Хаям /13 семейства/, Слав /12 семейства/ и Тел-Катифа /18 семейства/.

Третият етап е най-мащабният. В него се предвижда изселването на следните колонии от ивицата Газа: Бедолах /31 семейства/, Ацмона /100 семейства/, Гадид /56 семейства/, Ган-Ор /52 семейства/, Ганеи-Тал /75 семейства/, Неве Декалим /513 семейства/, Нецер Хазани /75 семейства/, Пат-Садех /19 семейства/, Катиф /65 семейства/, Рафиах-Ям /22 семейства/ и Шалин /10 семейства/.

Последният, четвърти, етап обхваща три колонии от северната част на ивицата Газа: Алей Синай /85 семейства/, Нисанит /280 семейства/ и Дугит /17 семейства/.

Съгласно плана къщите и синагогите в напуснатите колонии ще бъдат съборени. Училищата и заводите обаче ще бъдат запазени и предадени на международни инстанции.

След изтеглянето Израел ще продължи да контролира сухоземните и водни пътища, както и въздушното пространство на ивицата Газа и си запазва правото при необходимост да извършва военни операции на нейна територия.

Според израелския всекидневник Маарив, т.нар. Филаделфийски път между ивицата Газа и Египет може да остане под контрола на израелската армия до вземането на мерки за сигурност, включително на двустранна основа с Египет.

Израел принципно приема ограничено увеличение на египетското военно присъствие на Синайския полуостров, за да се попречи на контрабандата на оръжия към ивицата Газа, след като Израел се изтегли от нея.

Очаква се този въпрос да се обсъди на 11 ноември, когато в Израел ще гостува египетска делегация.

Докато трае изтеглянето от изброените колонии, Израел ще продължи да изгражда на Западния бряг нови части от "защитната стена" въпреки критиките на международната общност.

Още от Свят

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: