Шарон постигна коалиционно споразумение за правителство без левицата

Ариел Шарон, настоящ премиер на Израел и лидер на десноцентристката партия Ликуд, успя да постигне вчера споразумение за създаване на коалиционно правителство с участието на либералната партия Шинуй и на Национално-религиозната партия на израелските заселници. Трите партии разполагат общо с 61 мандата в 120-местния израелски парламент.

Израелски наблюдатели отбелязват, че споразумението между Шарон и Национално-религиозната партия на практика прави невъзможно участието на лявата Партия на труда в кабинета и съставянето на правителство на националното единство.

Сключеното между Ликуд и Национално-религиозната партия /НРП/ споразумение предвижда израелските селища в палестинските територии да бъдат разширени с оглед на естествения прираст на населението, заяви пред военното радио лидерът на НРП Ефи Ейтам. Той посочи също, че в предвидената от споразумението правителствена програма не се споменава за създаване на палестинска държава.

"С Ариел Шарон не сме на едно мнение по въпроса за създаване на палестинска държава, но това сега не стои на дневен ред", заяви още Ейтам.

Лидерът на израелската Партия на труда Амрам Мицна обяви, че се прекратяват всякакви преговори с десния блок Ликуд на премиера Ариел Шарон за коалиционно управление поради различия за мирния процес.

Говорителят на Амрам Мицна - Он Леви категорично заяви, че Партията на труда няма да се присъедини към ръководено от Шарон правителство.

Леви направи тези изявления, след като вчера Ликуд подписа коалиционно споразумение с Национално-религиозната партия на израелските заселници.

Според лидера на Партията на труда Амрам Мицна влизането на Национално-религиозната партия в правителството ще затрудни значително политическия диалог с палестинците.

След подписването на споразумението между Ликуд и НРП Шарон и Мицна разговаряли по телефона, но не успели да преодолеят различията по мирния процес. Ариел Шарон не пожела да изпълни искането на Партията на труда да се ангажира с продължаване на мирния процес, провъзгласяване на палестинска държава и изтегляне на еврейски заселници в рамките на споразумение за траен мир, се казва в изявление а Партията на труда, цитирано от Ройтерс.

Споделяне

Още от Свят

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?