Шарон предупреди палестинците да спрат терора

Няма да има мир с палестинците, ако те не се борят с терора, предупреди израелският премиер Ариел Шарон. Той говори пред своята партия Ликуд часове след петима израелци и четирима палестинци загинаха в първото сериозно въоръжено стълкновение след мирната среща на върха в Йордания, проведена миналата седмица под патронажа на САЩ.

Израел трябва да направи отстъпки, за постигне мир с палестинците, заяви Шарон пред хардлайнерите от Ликуд, които се противопоставят гласно на мирния план, наречен пътна карта, съобщи Би Би Си.

Изявлението му, че Израел никога няма да позволи на палестинските бежанци да се върнат в предишните си домове в Израел, най- вероятно ще разгневи палестинците.

Той каза, че правителството ще прилага пътната карта "поетапно и с отворени очи", но предупреди, че палестинците "трябва да премахнат терористичните организации".

Радикалните палестински групировки бойкотират преговорите за спиране на огъня с техния премиер Махмуд Абас (известен повече като Абу Мазен) заради това, че не е успял да постави въпроса за връщането на бежанците, като и този за Ерусалим - смятан и от двете страни за тяхна неделима столица.

Три въоръжени групировки поеха отговорността за атаките от събота, когато трима палестински бойци атакуваха военния контролно-пропускателен пункт между ивицата Газа и Израел, като убиха четирима израелски войници и раниха други четирима, преди те самите да бъдат убити.

По-късно същия ден друг израелец беше убит заедно с двама въоръжени палестинци в гр. Хеброн на Западния бряг, съобщи израелската армия.

Премерена реакция от страна на САЩ

Американският държавен секретар призова двете страни да не допускат последните случаи на насилие да препънат мирния процес.

Атаките бяха оценени като сериозен акт на съпротива срещу палестинския министър - председател, който обеща на срещата на върха в Йордания да удържи военизираните групи.

Американската реакция беше премерена, отбелязва кореспондентът на Би Би Си във Вашингтон Стивън Кингстън.

В миналото САЩ обвиняваха палестинския лидер Ясер Арафат и защитаваха правото на израелците са се отбраняват. Сегашният по-мек тон отразява тяхното доверие в Абе Мазен, който, за разлика от Ясер Арафат, се приема от Вашингтон като човек, с който може да се постигне споразумение.

Колин Пауъл каза още, че САЩ ще предоставят на Абу Мазен практическа помощ да се справи с въоръжените групировки.

Атаката в Газа, за която отговорност поеха три радикални палестински групировки: Бригадите Изедин ал Касам (въоръженото крило на Хамас), Бригадите на мъчениците от Ал Акса (радикална група близка до движението Фатах на палестинския лидер Ясер Арафат) и Бригадите Ал Кудс (въоръженото крило на Ислямски джихад), поставят премиера Абу мазен в изключително сложна ситуация.

Веднага след инцидента израелски правителствен говорител каза, че ако палестинският премиер "не се бори с терористите, ще го направим ние".

Израел подготвя заповед за евакуиране на 15 еврейски селища

Междувременно началникът на Генералния щаб на израелската армия генерал Моше "Буги" Яалон заповяда да се подготви евакуирането на 15 незаконни еврейски селища на Западния бряг на р. Йордан, съобщиха израелски източници, цитирани от ИТАР-ТАСС. На срещата в Акаба миналата седмица министър-председателят Ариел Шарон говори за скорошно премахване на незаконните селища като първа крачка по пътя към осъществяване на "пътната карта" за Близкия изток.

Израелската армия ще предаде днес на лидерите на еврейските заселници от Западния бряг списък с незаконните селища, които трябва да бъдат премахнати, съобщи по-късно израелското обществено радио, цитирано от АФП.

Общо около 220 000 са еврейските заселници в палестинските територии. Ако армията не постигне с тях споразумение за доброволна евакуация на незаконните селища, армията може би ще събори сградите в тях идната нощ, добавя радиото.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?