Шарон преговаря с Перес за коалиционно правителство на националното единство

Министър-председателят на Израел Ариел Шарон се срещна с лидера на опозицията Шимон Перес, за да обсъди създаването на коалиционно правителство, което може да прокара решение за изтегляне от ивицата Газа.

Партията на Шарон - Ликуд - отхвърли подобен план и сега той се нуждае от оглавяваната от Перес Партия на труда, за да го осъществи.

Двамата се съгласиха да работят по плана за Газа и да се обърнат към собствените си партии по въпроса за сформиране на коалиция, предаде Би Би Си.

Едночасовата закуска в официалната резиденция на Ариел Шарон в Ерусалим е само началото на продължителни преговори. Ако те завършат с успех, Израел ще има ново правителство на националното единство, което може и да успее да приложи неговия план за изтегляне от Газа. Най-напред обаче лидерът на Партията на труда Шимон Перес ще поиска важен пост. Сегашните министри на външните работи Силван Шалом и на финансите Бенямин Нетаняху вече се обединиха, за да са сигурни, че няма да загубят креслата си.

След това Партията на труда сигурно ще поиска още няколко неща, с които Шарон трудно би се съгласил - по-бързо изтегляне от Газа, по-мащабно оттегляне от Западния бряг и - може би най-трудното - преки преговори с палестинците.

Партията на Ариел Шарон - Ликуд - не успя да преглътне идеята за изтегляне от Газа и ще бъде вбесена от случващото се. Както писа обаче един израелски вестник, планът за Газа е единственото реално политическо предложение, което може да промени даденостите след шестдневната война. За да го реализира, Шарон се нуждае от Перес.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?