Шарон се съгласи на среща с палестинския премиер Махмуд Абас

Държавният секретар на САЩ Колин Пауъл заяви днес, че е окуражен от отстъпките, които израелският премиер Ариел Шарон обещал да направи към палестинското население.

На съвместна пресконференция след разговорите с Пауъл, премиерът Шарон обяви от своя страна, че предвижда скорошна среща с палестинския си колега Махмуд Абас. В същото време той подчерта, че Израел е готов на "болезнени отстъпки", но никога няма да отстъпи по въпросите на сигурността на еврейската държава и нейните граждани, цитира думите му ИТАР-ТАСС.

"Мерките, за които премиерът Шарон ми говори, са много обещаващи и полезни и показват, че Израел е готов да започне този процес", каза от своя страна Колин Пауъл, говорейки за пътната карта за мир, предложена от САЩ, ООН, ЕС и Русия.

Държавният секретар не уточни за какви мерки става дума, но по-рано израелското държавно радио информира, че Израел ще обяви някои "хуманитарни" жеста към палестинците.

Той призова палестинците да разоръжат радикалните групи, които стоят зад антиизраелските атентати. Пауъл съобщи, че САЩ са готови да контактуват с новия палестинския премиер, но няма да работят с лидера на Палестинската автономна власт Ясер Арафат.

След срещата си с американския държавен секретар Колин Пауъл палестинският премиер Махмуд Абас поиска Израел да освободи хилядите палестински затворници и да разреши на президента Ясер Арафат да се придвижва свободно, предаде АФП.

Махмуд Абас поиска също Израел да прекрати изцяло изграждането на нови еврейски селища на Западния бряг на река Йордан и в Ивицата Газа. Израел трябва да приеме пътната карта и да не я прилага селективно, като разделя съставните ѝ части и игнорира някои от тях. Виждали сме в миналото как много мирни планове бяха погребани от използването на такъв подход, каза Махмуд Абас.

На съвместна пресконференция след срещата Колин Пауъл посочи от своя страна, че са налице условията за незабавно прилагане на пътната карта за мир. Той обаче добави, че очаква от Израел допълнителни "коментари" за международния мирен план.

По БТА

Още от Свят

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?