Шашкаме Брюксел със съчинени иновации

Над 176 млн. лв. раздадени за иновативни фокус групи, салфетки, кутии, слънчобрани

Шашкаме Брюксел със съчинени иновации

Иновативна салфетка, иновативна луксозна кутия, иновативни сладки, иновативна стойка за слънчобран, креативни мебели, иновативна хотелска брава, иновативен речник за мобилни устройства, иновативна туристическа агенция и дори иновативна фокус група.... И така неясно с какви фокуси са раздадени над 176 млн. лв. на 223 фирми от оперативна програма "Конкурентоспособност".

Средствата са по схемата за внедряване на иновации в предприятията и са одобрени в края на март. Финансирането варира от 170 хил. лв. до над 2 млн. лв. за проект.

За скандала се разбра по време на изслушването на зам.-министъра на икономиката Юнал Тасим, който отговаря за оперативната програма, в парламентарната комисия по еврофондовете.

Проблемът беше повдигнат от депутата от ГЕРБ Николай Нанков, който попита за какви иновации говорим в тези случаи. Още повече, че при някои от одобрените проекти фирмите вече продават продуктите, включени в проектното предложение, а други отдавна ги има на пазара. Съгласно условията за кандидатстване задължително е това да бъде нов продукт, а не подобрение на съществуващ. Недопустимо е и вече внедрени продукти от компаниите да получат тепърва финансиране.

Зад някои екзотични иновации стоят бивши и настоящи депутати от БСП и ДПС, и дори знакови фигури на ГЕРБ. Има случаи, при които свързани фирми (на един и същ собственик), получават двойно финансиране за едно и също изобретение и за капак то се предлага на пазара в хиляди разновидности. Това също е недопустимо съгласно европейските правила.

Фирми на съпрузите на служители на икономическото министерство също са получили финансиране, което, според юристи, е конфликт на интереси. Всичко това необяснимо остава незабелязано от оценителната комисия.

Юнал Тасим обясни, че не е запознат със случая и обеща да направи проверка. Заповедта с одобрените кандидати е подписана от Ели Милушева, ръководител на управляващия орган на програма "Конкуретоспособност". Тя беше със зам.-министъра, но отказа коментар.

Като две капки вода

Едно от най-екзотичните нововъведения е за "внедряване на система за синхронно изследване и анализ на фокус група". От кратката публична информация по проекта не става ясно каква точно е иновацията. За сметка на това в публикувания списък с одобрени проекти се откриват два с такова име, но на различни фирми с различни оценки и финансиране.

"Инфо клас" ООД за проекта си "Внедряване на система за синхронно изследване и анализ на фокус група" получава 83.50 точки и 352 125 лева безвъзмездно финансиране. Докато преводаческата агенция "Ф.П.и Ко" ЕООД за проект "Внедряване на система за синхронно изследване и анализ на фокус група" получава 82.50 т. и 187 200 лева финансиране.

Според консултантски компании най-вероятно двата проекта са изготвени от един и същ консултант, като е приложена схемата copy-paste. Според правилата обаче е абсолютно недопустимо да бъдат финансирани два еднакви проекта.

Абсурдите не свършват дотук. Мажоритарният собственик на "Инфо клас" Тодор Велев печели още един проект – "еВиза" за 236 250 лв., но с фирма "Перфект плюс", на която е управител. Това също е недопустимо спрямо правилата.

Справка в Търговския регистър сочи, че управителят на преводаческата фирма "Ф.П. И Ко" Радинка Дякова е купила дела на депутатката от БСП Татяна Буруджиева от "Бизнес консулт груп" през лятото на 2013 г. Двете фирми са регистрирани на един и същ адрес.

Да подпомогнем близките

Близките на Надежда Белелиева, която е старши експерт в дирекция "Външно икономическа политика" в Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ), печелят не един, а два иновативни проекта – един за фирмата на мъжа ѝ, и друг за тази на девер ѝ, който получава с около един милион по-малко от брат си.

Няма пречка двама братя да кандидатстват с различни проекти, проблемът, според юристи, е в конфликта на интереси, защото в декларацията, качена на страницата на МИЕ Белелиева не е посочила тези обстоятелства.

Така съпругът ѝ печели проект с дружеството "Централна енергоремонтна база" за "разработване и внедряване на нова иновативна система за отдалечен мониторинг и диагностика на силови трансформатори по акустичен метод и налагането на пазара". Отпуснатото финансиране е от 1 897 282 млн. лв. Димитър Белелиев е председател на съвета на директорите на дружеството.

Финансиране получава и проект на ЕТ "Симеон Белелиев", който е брат на Димитър и девер на Надежда Белелиева. Той взима 838 863 лв. по проект "Внедряване на иновативен продукт на световно ниво - smart home решение за управление, безопасност, енергоспестяване, опазване на околната среда и налагането му на пазара". Отдавна на световния пазар съществуват smart home решения.

Двойно финансиране

"АДД България" печели малко над 2 млн. лв. с проекта "внедряване в производството на иновативна система за дистанционно отчитане, обработка на данните и управлението на водни ресурси". Проверка в интернет сайта на дружеството показва, че то вече продава същото решение.

Искането за финансиране на вече внедрена иновация е абсолютно недопустимо съгласно правилата.

Но "АДД България" не е случаен кандидат. Управител на дружеството е Анелия Митева, съпруга на доскорошния лидер на ДПС в Пловдив Красимир Кузмов. На страницата си във фейсбук той се е обявил като изпълнителен директор на дружеството. В периода 2007 – 2011 г. Кузмов беше кмет на пловдивския район "Източен", пробва се да влезе и в парламента с листата на ДПС, но не успя.

В момента очевидно Красимир Кузмов има финансови проблеми, защото частен съдебен изпълнител е обявил негов имот за публична продан на 16 април.

И иновативен автосервиз

"Алком ЕСС" пък печели финансиране от 293 289 лв. с иновации в автосервиз. Проектът на компанията е "повишаване на ефективността и конкурентоспособността на "Алком ЕСС" ООД чрез внедряване на иновативна за българския пазар услуга".

Компанията е собственост на шестима съдружници, сред които е и синът на бившия шеф на Столичния общински съвет Андрей Иванов от ГЕРБ - Бранимир Андреев Мирчев. В компанията е и друг активист на ГЕРБ Атанас Иванов.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес