Според 11 неправителствени организации

Шеф на ДАНС не бива да бъде избиран, докато не се премахне поправката "Пеевски"

До края на работния ден в деловодството на парламента така и не бе внесена номинация

Шеф на ДАНС не бива да бъде избиран, докато не се премахне поправката "Пеевски"

Ден преди парламентът да избере нов шеф на ДАНС на мястото на скандално назначения на поста медиен магнат и депутат от ДПС Делян Пеевски, 11 неправителствени организации разпространиха свое общо становище, според което такава процедура не може да бъде легитимна, докато не бъдат премахнати поправките в закона за агенцията, обслужващи именно Пеевски.

"Не може да се провежда нов избор за председател на ДАНС, преди да се възстанови законът, във вида му, отпреди последните изменения, с които беше скроен лично за Делян Пеевски и за прекомерна концентрация на безконтролна власт във фигурата на председателя на ДАНС. Не може да се провежда нов избор за председател на ДАНС, преди да бъде уредена адекватна парламентарна процедура за това – с гаранции за обществена проверка на качествата на кандидатите", смятат експертите.

Според тях в ситуация на над 30-дневни масови протести срещу властта няма как да бъде легитимен подобен избор, извършен от "делегитимирал се парламент, срещу който десетки хиляди активно протестират повече от месец, с подкрепата на мнозинството в обществото". Няколко изследвания на общественото мнение вече показаха, че повече от 50% от анкетираните одобряват демонстрациите "ДАНСwithme".

"Започната от парламента процедура за избор и назначение на председател на ДАНС е нелегитимна и трябва да се отмени. От закона трябва да се отстранят разпоредбите, които превръщат ДАНС в чудовище на произвола: прехвърлянето на ГДБОП - звеното, което и без това най-силно се нуждае от граждански контрол – от МВР в ДАНС, където граждански контрол напълно отсъства; по-дългият мандат на председателя на ДАНС от този на парламента; ограничените основания за освобождаване от този пост, които го превръщат в нов връх на институционална безконтролност в държавата", се посочва още в позицията на 11-те НПО.

Неправителствените организации посочват и задължителния минимум от изисквания към процедурата за избор: подробна мотивация на номинациите и обявяването им достатъчно време преди изслушването (поне два месеца); събиране, проверка и публикуване на цялата информация относно професионалните и нравствени качества на кандидатите; изискване на концепции за работата от кандидатите; провеждане на подробни публични изслушвания с възможност за поставяне на въпроси от представители на гражданското общество и обобщаване на цялата събрана информация в подробен аналитичен доклад.

"Това, както и всичко, последвало назначението на Пеевски, още веднъж доказва нетърпимостта на оставането на власт на този състав на парламент и кабинет. В една демокрация, освен от еднократното овластяване на избори, легитимността на управлението зависи от понасянето на морална и политическа отговорност за всяко действие. Настоящето управление институционализирано и систематично изпразва от съдържание правилата на законността, а това не е съвместимо с легитимност в правова държава", завършва декларацията.

Документът е подписан от Христо Иванов и Биляна Гяурова-Вегертседер от Българския институт за правни инициативи, адв. Маргарита Илиева от Българския хелзински комитет, Антоанета Цонева от Института за развитие на публичната среда, Георги Милков от Сдружение "Център на НПО – Разград", Теодора Гандова от Председател на УС, НПО Линкс, Анна Ганева от Центъра за либерални стратегии, Ива Бонева от Центъра за приобщаващо образование, Геновева Петрова от Сдружение "Корективи", Капка Панайотова от Центъра за независим живот и Славея Христова от Сдружение "Болкан Асист".

 

Междувременно от деловодството на парламента коментираха пред Mediapool, че до края на работния ден в 18.00 часа в сряда така и не е била внесена официалната номинация на един от двамата предложени от премиера Пламен Орешарски - Владимир Писанчев и Недялко Недялков. Това означава, че гласуването, предвидено в първата точка от програмата на депутатите за четвъртък вероятно ще бъде отложено за 9.00 часа, тъй като деловодството започва работа след 8.00 часа.

 

Писанчев и Недялков бяха изслушани на закрито заседание на комисията за контрол на спецслужбите и СРС-тата във вторник, като след това председателят ѝ Димитър Дъбов обяви, че колегите му единодушно са одобрили и двамата предложени. Така се чака преценката на Орешарски, който по закон трябва да предложи на парлемнта окончателната си номинация.

Споделяне

Още по темата

Още от България