Шеф на "Газпром" сравни революцията на шистовия газ с мечтите на Троцки за световна революция

Заместник-председателят на "Газпром" смята, че високите разходи и отпора от страна на екоорганизации ще осуетят революцията на шистовия газ в Европа. В отговор на въпрос може ли Европа да повтори американската революция с шистовия газ, шефът на експортното подразделение на "Газпром" Александър Медведев даде пример от историята, пише "Файненшъл таймс".

"Троцки мечтаеше руската революция да се разпространи по целия останал свят, включително и САЩ. За щастие на световната цивилизация, това не се случи", казва Медведев.

Според него същото може да се каже и за шистовия газ. Екопротестите срещу фракинга (технологията на извличане на газа от скалните шисти -бел.ред.), прекомерните разходи и високата плътност на населението означават, че това никога няма да се случи в Европа, в крайна сметка не и в тези мащаби, както в Северна Америка, пояснява зам.-председателят на "Газпром".

Не всички са толкова самонадеяни, отбелязва "Файненшъл таймс" и припомня думите на Владимир Путин, който неотдавна каза, че шистовият газ може сериозно да промени структурата на пазара на горива.

Природният газ, доставян от "Газпром", е обвързан с цените на петрола и излиза доста скъпо на клиентите. Много от клиентите искат да се "откачат" цените, обвързани с петрола и дългосрочните им договори да се базират на спотови цени.

"Ако САЩ започнат да изнасят втечнен газ в Европа и Азия, това ще даде (на местните клиенти) аргументи за преразглеждане на цените с "Газпром" и Катар и те така и ще направят", твърди Джин Абитбол от американската енергийна компания "Чениере Енерджи" (Cheniere Energy), която изнася американски газ.

Алекснадър Медведев определи като "балон" увеличеното производство на газ, добит по нетрадиционен способ в САЩ.

Според "Файненшъл таймс" обаче има огромна вероятност в дългосрочна перспектива добивът на шистов газ да съхрани влиянието както върху "Газпром", така и спрямо други големи производители.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес