Шеф на лаборатория: На 7000 позитивни PCR теста има още 1000 антигенни, които не се отчитат

Шеф на лаборатория: На 7000 позитивни PCR теста има още 1000 антигенни, които не се отчитат

Приблизително на 7000 положителни PCR теста има още 1000 положителни антигенни, които остават извън официалната статистика. Това показват данните на една от големите частни лаборатории "Цибалаб" за периода 21 октомври- 1 декември, съобщи нейният директор д-р Недялко Калъчев пред Mediapool. По думите му в общи линии това е картината и в други лаборатории, но няма информация за фургоните пред болниците. Тоест, тези 1000 души с положителни антигенни тестове са само част от заразените с коронавирус, които остават извън официалната статистика.

Според него при около 3900 положителни PCR проби на денонощие в официалната статистика, има още толкова, като една част са с положителни антигенни тестове от фургоните пред болниците и лаборатории като неговата и друга част изобщо не са тествани.

"От 21 октомври до 1 декември в "Цибалаб" са направени 3211 антигенни теста, като от тях положителни са 928, а отрицателни – 2283. Или общо 29% е делът на положителните проби.

За същия период са направени 20 028 PCR теста, от които 7242 са положителни, а 12 786 са отрицателни. Делът на положителните проби е 36.16%", съобщи Калъчев.

Той каза, че при хората, които имат симптоми, обикновено няма разминаване между антигенния тест и PCR теста – и двата са положителни. По-малко положителни тестове има сред хората в начален етап на заболяването, например контактни, които още нямат симптоми. Те могат да дадат отрицателен антигенен, но положителен PCR тест.

Калъчев коментира, че в момента изследванията обхващат почти изцяло само заболелите лица, затова е и толкова висок делът на положителните проби в официалната статистика– около 40%.

"Истината е, че нашата медицинска помощ не е чак толкова зле организирана. Тази висока смъртност в момента отговоря по-скоро на нещо от рода на 350 000 случая, а не на 160 000, колкото са общо регистрираните в момента", коментира Калъчав.

По думите му все по-малко хора се тестват с PCR, за да влязат в официалната статистика.

"Например ако в семейството има коронавирус, който е най-зле, се изследва с PCR, за да може ако се налага, да стигне до болница. Жена му и децата му въобще ги няма в статистиката", коментира той.

В последно време все повече експерти настояват положителните антигенни тестове да бъдат приравнени с PCR изследванията, за да се подобри контрола над епидемията.

Преди два дни здравният министър Костадин Ангелов обяви, че здравното министерство работи в тази посока и очаква другата седмица окончателно предложение от експерти. 

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?