Шеф на общинска фирма защити избора на свързана с него частна

Шефът на общинската фирма "Чистота-Искър" Павел Граматиков защити пред членове на градския парламент избора частно дружество, контролирано от дъщерята на негов съдружник и регистрирано на същия адрес, на който е и негово частно дружество, да поеме от 1 март почистването на два големи столични района.

Граматиков избра без конкурс за подизпълнител "АЕС-Х", на които да се даде почистването на "Младост" и "Триадица", докато за "Чистота-Искър" остава единствено "Овча купел".

"Познавам работата на фирмата и хората в нея", заяви пред общинарите Граматиков във вторник. Той добави, че фирмата е избрана от "професионална гледна точка".

Частното дружество на Граматиков "Стоун груп" е регистрирано на един и същ адрес с "АЕС-Х".

От справка в правните регистри става ясно, че 60% от собствеността на "АЕС-Х" се води на 25-годишната Ина Арсова. Тя е дъщеря на бившия син общинар Красимир Арсов. По негов доклад в края на 1990-те години Столичният общински съвет създаде и даде концесията на чистотата фирмите, управлявани от Румен Гайтански -Вълка.

Граматиков е и съдружник с Арсов в няколко фирми. Бившият общински съветник бе сътрудник и във фирма "Екоел-6", която взе "вълчия пай" от парите, платени за балиране на боклука.

По повод тези информации, председателят на стопанската комисия в градския парламент Данаил Кирилов заяви, че Граматиков ще бъде задължен да пусне декларация за конфликт на интереси.

В същото време шефът на общинското дружество обясни пред съветниците от финансовата комисия в СОС, че "АЕС-Х" са работили като подизпълнител на "Чистота-София", а в момента чистят община Елин Пелин.

Граматиков добави още, че "Чистота-Искър" вече е получила половината от поръчаните съдове за смет. Стойността на кошче от 0.11 куб. м. е 50 лева, а на контейнерите от 1.1 куб. м. е 400 лева. Така в оставащите до 1 март четири дни дружеството трябва да получи и другата половина, за да не изхвърлят жителите на район "Овча купел" боклука си в найлонови чували.

Управителят на "Чистота Искър" заяви, че дружеството има възможност да осигури 12 сметосъбиращи камиона за квартала, както и да наеме машини за миене и за снегопочистване от пловдивската фирма "Комунал 5".

"Чистота Искър" ще плаща поръчани камиони от Австрия и кофи за смет от Чехия разсрочено за шест месеца, а подписаният договор между дружеството и общината е за 17 месеца. До този момент от кметството подаваха информация, че договорите с фирмите ще са за 12 месеца.

Споделяне

Още по темата

Още от България