Шеф на руската федерална агенция, свързан с "престъпна групировки"

Шеф на руската федерална агенция, свързан с "престъпна групировки"

Московски издания подозират, че шефът на руската Федерална агенция по въпросите на младежта Василий Якеменко е членувал в една от най-жестоките организирани банди в Русия - "29-и комплекс". Според медиите, през 1994 г. Якеменко е бил сред учредителите на търговското дружество "Акбарс", създадено от татарстанската престъпна групировка, информира сайтът zagolovki.ru, цитиран във вторник от БТА.

През 2006 г. Върховният съд на Татарстан осъди 32-ма обвиняеми по делото на "29-и комплекс" на общо над 400 години лишаване от свобода, а Юрий Ерьоменко, съучредител на "Акбарс" - на доживотен затвор. Те бяха признати за виновни в 22 убийства, отвличания на хора и мошеническо заграбване на руски месокомбинат през 1995 г., припомня "Московский комсомолец".

Прессекретарят на Якеменко Кристина Потупчик не отрича шефът на агенцията да е бил сред учредителите на"Акбарс". Според нея обаче това е станало без негово знание и той не е участвал в дейността на фирмата, пише "Труд".

Министърът на спорта, туризма и младежта Виталий Мутко обаче е обещал пред радио "Ехото на Москва" да провери данните.

По-рано този месец руски политици, общественици и медии осъдиха цинични според тях коментари на Якеменко в неговия блог за журналиста от "Комерсант" Олег Кашин, пребит и осакатен в Москва на 5 ноември. Според Якеменко "Кашин е зомби"; "Кашин е гущер" - уж му ампутирали пръстите, но те пораснали; Кашин ту дишал, ту не дишал - значи "Кашин е йога".

Изданията припомниха тогава съобщения в медиите и в интернет, че шефът на агенцията за младежта е имал интимни отношения с непълнолетна активистка на руското младежко движение "Нашите" и бил замесен в снимането на клипове с компромат срещу опозиционери.

През лятото в младежки лагер, организиран от агенцията на Якеменко, се появи инсталация с набити на кол изкуствени глави с фашистки фуражки, изобразяващи известни политици от Русия и западни държави.

"Във всяка държава, където има елементарни закони и право, след подобни инциденти този човек незабавно би бил отстранен от поста си (. . .) Незнайно защо обаче спрямо него не се предприемат никакви конкретни действия; очевидно Якеменко има подкрепа във висшето държавно ръководство", заявява Борис Немцов от ръководството на опозиционното движение "Солидарност", цитиран в "Новие известия".

"Солидарност" ще се бори решително да бъде свален Якеменко от поста и изправен пред съда, уверява Немцов.
Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?