Шеф на руски оръжеен концерн бе застрелян в центъра на Москва

Игор Климов, изпълняващ длъжността генерален директор на концерна за противовъздушна отбрана Алмаз-Антей, бе застрелян тази сутрин пред дома си в Москва, недалеч от министерството на вътрешните работи, предадоха осведомителните агенции.

42-годишният Климов, офицер от запаса от Службата за външно разузнаване, бивш сътрудник на администрацията на президента на Русия, е прострелян с два изстрела, единият които - в гърдите, се оказал смъртоносен. Той успял да изтръгне оръжието на нападателя, но не и да го използва. Оръжието - наган със самоделен заглушител, е намерено на местопрестъплението. Нападателят - светлокос млад мъж, облечен в камуфлажни дрехи, се издирва.

Според полицията е рано да се каже дали Климов е жертва на поръчково убийство, понеже наемните убийци не използват самоделно оръжие. Може би нападателят е искал да вземе документите, които носел Климов, и след като не успял, го застрелял, заяви полицейската представителка Елена Парфилова, цитирана от АФП.

Според друг представител на полицията Евгений Гилдиев, цитиран от Асошиейтед прес, убийството вероятно е свързано с професионалната дейност на Климов. На 26 юни в концерна предстои събрание на акционерите, което ще избере генерален директор. Климов заяви в интервю за ИТАР-ТАСС неотдавна, че през следващите две-три години предприятието ще достигне годишен износ от 1-2 милиарда долара.

Концернът Алмаз-Антей бе създаден с указ на президента Владимир Путин миналата година и е една от водещите руски фирми за проектиране и производство на оръжия за противовъздушна отбрана. Алмаз-Антей произвежда зенитно-ракетните комплекси С-300 с голям обсег, Бук-М1-2 Печора и Тор-М1 със среден обсег.

По БТА

Още от Свят

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: