Дадзибао

Шеф на съдийска организация се оплака от граждански натиск

Богдана Желявска поиска да бъде оставена на спокойствие

Съдия Богдана Желявска. Снимка от сайта на СЕЕ

Съпредседателят на сдружение "Съдии за единна Европа" Богдана Желявска изрази недоволството си от поредицата от изслушвания, организирани от неправителствени организации преди изборите на членове на новия Висши съдебен съвет (ВСС). В отговорено писмо, публикувано на сайта на организацията, тя заявява, че съдиите не бива да позволяват "за кой ли път да ни се натрапва нечия позиция".

Съдия Желявска допълва, че съдиите трябва да останат "сами със себе си" по време на делегатското събрание в събота и да гласуват "напук на цялата пропагандна кампания, провеждана систематично от някои неправителствени организации". Според нея целта е да се внуши на съдиите кои са единствените правилни и достойни кандидатури. Желявска смята още, че изслушванията са се превърнали в истерична кампания.

В седмицата на съдийското общо събрание, което трябва да излъчи шестте членове на ВСС от съдийската квота, бяха проведени две изслушвания, организирани от неправителствени организации. Първото бе организирано от Съюза на съдиите в България в понеделник, а след това Българският институт за правни инициативи проведе тридневни публични изслушвания. На първото се явиха 15 магистрати, които дебатираха помежду си по най-наболелите проблеми на съдебната власт, а на второто 11 души, които имаха по близо час да отговорят на въпроси и да разкрият позициите си. Общо 19 кандидати се явиха на едното или другото изслушване, а седем от тях се озоваха и на двете.

Гледната точка на Желявска към опита за разкриване на кандидатите пред обществото е следната: "Слушаха се концепциите на кандидати, които бяха заявили, че искат да бъдат чути, задаваха им се въпроси. Странно е, че и на двете изслушвания бяха представени едни и същи хора, сякаш другите просто нямат какво да споделят пред обществото, нямат идеи, нямат позиция… В медийното пространство ("Правен свят", "Mediapool") бяха публикувани набор от въпроси до кандидатите за членове на ВСС от различен характер. Имаше въпроси с политически характер, с чисто провокативен, че и лични въпроси. Свидетели сме на огромен набор от въпроси от представител на политическа партия, извън органите на съдебната власт, което само по себе си е абсурд".

В позицията си Богдана Желявска буквално лъже, защото всички кандидати за членове на Висшия съдебен съвет бяха поканени да участват в изслушванията на двете организации, но се озоваха само тези, които сметнаха за нужно. Желявска не обяснява и защо смята, че единствено магистрат има право да задава въпрос към друг магистрат, сякаш съдебната система не е част от публичната власт и не дължи отчетност.

Съдии за единна Европа (СЕЕ) излязоха с официална позиция в края на юли, в която се казва, че върху магистратите не се оказва политически натиск. Организацията твърдеше това, въпреки че в голяма част от концепциите на кандидатите за членове на ВСС се твърди точно обратното. В СЕЕ членуват предимно председатели на съдилища.

Емблематични членове са бившият шеф на Софийския градски съд Светлин Михайлов, сегашният член на ВСС Иван Колев. Сегашният ръководител на СГС и семейна приятелка на Цветан Цветанов Владимира Янева също спази традицията и се записа в Съдии за единна Европа. Богдана Желявска е заместник-председател на Софийския градски съд, а другият председател е небезизвестната Венета Марковска от Върховния административен съд.

След оплакването си от хората, които задават въпроси, позицията на Желявска продължава с реторични въпроси.

"И аз се питам, като магистрат от кариерата с 21 години стаж – всъщност аз ли ще участвам в избора на кандидати, или някой се опитва да ми внуши за кого да гласувам, нямам ли право, отново като магистрат и делегат на това събрание, да бъда оставена спокойно с моите си моменти на размисъл и преценка на качествата на кандидатите, или някой, по някакъв проект, отчитайки дейност и ръководейки се от незнайно (или знайно) какви интереси трябва да ми показва кои кандидати са качествени или не, кои хора стават, на кои може да се има доверие. Моята лична воля ли е важна или всъщност аз съм просто една брънка от веригата?", пита тя.

Тя се оплаква още, че Съюзcj на съдиите в България са предложили правила за провеждане на делегатското събрание. Според нея няма как някой съдия да има толкова време, та да седне и да мисли върху подобни детайлни правила.

Желявска смята, че всичко това най-вероятно цели дестабилизация на съдебната система и очерняне на хората, работещи в нея.

"Нека си зададем въпроса кого ползва това и не е ли крайно време да спрем с нападките, компроматите и обвиненията и да дадем на обществото възможността да види реалната ни работа и да разбере, че голяма част от съдиите нямат забавени дела, а дават всичко от себе си, дори и здравето си, за да изпълняват служебните си задължения и заслужават това да им бъде признато. За това признание трябва да изискваме за работи бъдещия ВСС, а не да задаваме съм кандидатите едни и същи провокативни или реторични въпроси с предначертан отговор", се казва още в позицията.

Тя завършва със странното изказване, че всички, които са съдии, са достойни и мислещи хора с гражданска позиция, макар редове преди това да заявява, че целта на другия съдийска съюз, в който членуват над половината съдии, е да очерня хора.

"Нека на 15 септември я упражним, необезпокоявани от никого и без външен натиск и изберем тези, които считаме за достойни и почтени с висок морал и професионализъм! За да можем утре да изискваме от тях да работят за издигане авторитета на съдийската професия", призовава в заключение Желявска.

Споделяне

Още по темата

Още от България