Шеф на “Шкода” в България стана заместник-министър на енергетиката и икономиката

Явор Куюмджиев е новият заместник – министър на икономиката и енергетиката, съобщиха в петък от Министерски съвет. Премиерът Сергей Станишев назначи Куюмджиев с ресор външноикономическа политика на мястото на освободената Корнелия Нинова.

Явор Куюмджиев беше представител на чешката фирма "Шкода алианс", която участва в търга за строителството на втората атомна централа у нас – Белене. Българското правителство предпочете офертата на руската компания “Атомстройекспорт” и “Шкода алианс” отпадна от търга за главен изпълнител на АЕЦ Белене. Специалистите в сектора очакват, че чешката компания ще се включи в строителството на атомната централа като подизпълнител.

Енергийните обекти не са пряко подчинени на новият заместник министър. Той ще отговаря  за “Булгартабак” и би трябвало да заеме мястото на Корнелия Нинова в управителния съвет на Пловдивския панаир.

Явор Куюмджиев е роден през 1970 година. Завършил е Техническия университет в столицата със специалност “компютърни системи”. Държал е магистратура по бизнес администрация към Рочестърския технологичен институт. Новият заместник-министър е работил основно в системата на чешката компания “Шкода”, бил е директор на българското представителство на “Шкода Ядрено Машиностроене”, бил е заместник-генерален директор по външна търговия в “Шкода Прага” АД. Освен това е ръководил отдел “Малки и средни предприятия” в Комерчни Банка АД, Прага.

Споделяне

Още от Бизнес