Шеф в агенцията по храните ще бъде уволнен заради бедстващите коне

Община Кюстендил може да прекрати договорите за наем на пасища със собственика на животните

Румен Порожанов

Временният шеф на областната дирекция на Българската агенция по храните (БАБХ) в Кюстендил д-р Емил Гъгнев е освободен заради случая с бедстващите каракачански коне в Осоговската планина. За уволнението му съобщи по-рано в сряда министърът на земеделието Румен Порожанов пред бТВ. Той добави, че вероятно ще бъдат наказани и служители от областната дирекция. Според порожанов имало проблем с регистрирането на животновъдния обект и с контрола върху него от страна на агенцията.

Гъгнев заместваше титулярния директор на областната дирекция - Стоян Саев, който е в болничен от месеци. Сега за изпълняващ длъжността е назначена д-р Велка Войнова, началник на отдел "Контрол на храните", съобщи БНР.

Конете, открити в окаяно състояние в планината, са собственост на Петър Пищалов, който получава субсидии за отглеждането им, както и за пасищата, на които животните би трябвало да пасат.

Порожанов припомни, че в момента се отпускат пари за отглеждането на 5 породи коне, сред които и каракачанските. Субсидията е по 143 евро на животно, но заедно с това собствениците взимат с приоритет и пасища, за които получават по 50 лв. на декар. После обаче повечето собственици на коне ги пускат да се разхождат на свобода, а това от една страна застрашава живота им, от друга – създава проблеми по селата. Затова имало предложение да отпадне субсидирането за коне.

Порожанов каза още, че към момента се дават субсидии за около 5000 каракачански коня, а целта е да се запази породата. Трябвало да се прецени дали обаче тя има нужда от опазване при положение, че се отглеждат толкова животни.

По думите на Порожанов собственикът на бедстващите коне Петър Пищалов ще бъде санкциониран чрез плащанията. Той уточни, че не е в неговите компетенции да каже дали ще бъде санкциониран и за смъртта на животните. Според правилата собственикът не трябва да намалява броя на животните. Той обаче може да го възстанови, ако реши.

Случаят с бедстващите коне влезе и в дневния ред на заседанието на общинския съвет в Кюстендил в четвъртък. Причината е, че общината е дала под наем общински пасища на Пищалов. Местната власт обаче има намерение да прекрати договорите си с него, ако проверките на агенцията по безопасност на храните покажат нарушения в дейността на животновъда. Това каза кметът Петър Паунов.

Той добави, че според заявките в общината Пищалов е заявил през сезон 2015/2016, че отглежда 99 овце, 20 коня, 6 кози и 3 говеда. През сезон 2017/ 2018, чрез фирми, приближени до него е заявил 100 говеда, 85 овце и 3 коня, а през настоящия сезон - 2018/ 2019, са декларирани - 287 овце, 99 коня и 102 говеда. Въз основа на броя на животните се определя и площта на общинските пасища, които фермерът получава под наем.

В сряда Пищалов беше разпитан в полицията. От обясненията му стана ясно, че смята, че някой друг е виновен за смъртта на част от животните и окаяното състояние на останалите. Според него някой ги е свалил в по-ниските части на планината, където нямало храна, а той не можел да ги открие. Пищалов все пак призна, че неправомерно е пуснал конете в планината.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?