Шеф в "Балканстрой" осъден за незаконна сеч заради ски зоната в Банско

Снимка: Архив

Първа присъда за незаконна сеч в Национален парк "Пирин", свързана със строителство в ски зона Банско, издаде Районният съд в Разлог, съобщиха в четвъртък от екооалицията "За да остане природа в България", която приветства решението.

Шестмесечна условна присъда с тригодишен изпитателен срок и 1000 лв. глоба е получил техническият ръководител на строителната фирма "Балканстрой“, който е управлявал 7 работници при сечта. Смекчаващо присъдата му обстоятелство е чистото му съдебно минало.

Съдът е приел, че през 2010 г. незаконно са бил изсечени 25 ели и бели мури или около 30 куб.м. дървесина. Това е направено, за да се подмени 4-седалковия лифт в местността Бъндеришка поляна с нов 6-седалков. Концесионерът на ски зона Банско "Юлен“ АД получи разрешение от екоминистерството да подмени лифта, но срещу обещанието новият лифт да попада изцяло в трасето на стария. Заради обещанието екоминистерството не изиска нова оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС).

Заради незаконното разширяване на просеката за лифта на Бъндеришка поляна през 2010 г. екоминистерството глоби концесионера "Юлен“ АД с 20 хил. лв, което е максималната санкция по закон за неспазване на решение по ОВОС. Фирмата е платила глобата.

Междувременно коалицията "За да остане природа в България“ сигнализира прокуратурата за незаконната сеч в Национален парк "Пирин". Природозащитниците посочват, че осъденият технически ръководител не може да е действал на своя глава и по всяка вероятност е изпълнявал задание на поръчителя "Юлен“ АД. Сечта вероятно е продължила цяла седмица, извличали са се големи дървета и няма как през това време концесионерът да твърди, че не е разбрал, пише в съобщението на екокоалицията.

По подобен начин друг лифт от ски зона Банско, в местността Чалин валог, беше построен преди години, преди да получи разрешение, припомни организацията.

Решението на съда в Разлог идва скоро, след като Окръжната прокуратура в Благоевград отказа на коалицията "За да остане природа в България“ да разследва нарушенията в ски зона Банско за предполагаемо престъпление поради изтекла давност.

Природозащитниците заявиха, че ще продължават да настояват за спазване на закона и преследване на нарушенията в Национален парк "Пирин", който е изключителна държавна собственост на всички български граждани.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?