Шеф в ДАИ става зам.-кмет по културата на Пловдив

Александър Държиков

Сегашният заместник-директор на ДАИ-Пловдив Александър Държиков е предложен за заместник-кмет по културата на Пловдив от кмета Иван Тотев, съобщи в четвъртък местният сайт "Под тепето". Тотев обяви изненадващото си решение пред медиите по време на посещение на Гребната база в града. Назначаването на нов човек за позицията се налага, защото титулярът Амелия Гешева бе назначена за заместник-министър на културата.

Александър Държиков беше заместник – кмет по транспорта и сигурността на Пловдив по време на предишния мандат на Иван Тотев. Изключително интересен е и начинът, по който Иван Тотев е стигнал до идеята за назначаването на Държиков. В отговор на журналистически въпрос той каза, че в сряда в 7 часа седнали с Държиков в заведение, където кметът решил да му предложи да се върне в общината, но не като транспортен експерт, а като зам.-кмет по културата.

Невярващ на ушите си репортер задал въпроса: "Вие кой искате да стане зам.-кмет по културата?!" В отговор Иван Тотев разиграл сценка, обръщайки се към стоящия до него кмет на район "Западен" и го попитал: "(Димитър) Колев, ти искаш ли да станеш?". Колев му казал, че не иска.

Тогава Тотев обяснил, че преди това длъжността е била предложена на Рая Маринова от Общински институт "Старинен Пловдив", но тя е отказала, защото не се чувствала достатъчно опитна. Така кметът е стигнал до извода, че експерт по транспорта е достатъчно "опитен" за ресор "култура".

"Той е наясно с културните събития в града, тъй като организацията на всички събития минаваше през неговия ресор. Държиков е добър администратор, познава работата на хората и може да намира общото между всички тях. Смятам, че няма по-подходяща кандидатура от него за зам.-кмет по култура, още повече, че той е равно отдалечен от тези среди и няма да има засегнати“, каза кметът.

Когато е отговарял за сигурността в кметството, Държиков е издавал всички разрешителни за провеждане на културните събития в града. Това обаче не означава, че е участвал в организацията им от гледна точка на тяхната културна стойност.

Малко по-късно Александър Държиков обяви, че с 25-годишния си административен опит ще се справи на новия пост.

"Познавам цялата структура на общината и мисля, че няма да имам проблеми с бързото навлизане в работата. Ще разчитам много на помощта на самата Амелия Гешева, на зам.-кмета Стефан Стоянов и на кмета Иван Тотев, а "Пловдив 2019“ ще бъде основният ми приоритет“, каза Държиков пред "Дарик". Той допълни, че длъжността заместник – кмет по култура не изисква човек да е бил задължително оперен певец или художник.

Очаква се Държиков да встъпи в длъжност още идната седмица. В четвъртък той е подал уведомление до централата на ДАИ в София, че напуска поста на зам.-директор на пловдивската структура.

Александър Държиков членува в ГЕРБ от основаването на партията, припомня "Под тепето". През 2007 г. влезе в Общинския съвет и до края на мандата на градски парламент бе лидер на групата на ГЕРБ. Когато Иван Тотев спечели първия си кметски мандат, Александър Държиков бе назначен за заместник по транспорт, обществен ред и сигурност.

В четвъртък кметът Иван Тотев съобщи още, че напуска Управителния съвет на фондация "Пловдив 2019“, където беше председател. На негово място там ще бъде предложен именно Александър Държиков. Решението трябва да мине през гласуване на сесия на Общински съвет идната седмица.

Споделяне

Още от България