Шеф в ДАНС арестуван за измама и издаване на държавна тайна

Шеф в ДАНС арестуван за измама и издаване на държавна тайна

Началник на сектор в дирекция "Контраразузнаване" в ДАНС е арестуван преди ден за измама, документно престъпление и разгласяване на държавна тайна. Разследването срещу Е.И. е  започнало по сигнал от ДАНС.

Спецагенцията е сигнализирала, че той е измамил чужденци, че ще получат разрешение за постоянно пребиваване в страната, успял е да им осигури подправени документи и е издал държавна тайна.

Според прокуратурата престъплението е извършено в периода 17 май тази година до 3 август. Шефът в контраразузнаването в ДАНС е казал на своя познат Р. А., който е българин, че ще окаже съдействие на двама чужди граждани да получат разрешение за постоянно пребиваване в страната ни. Е.И. обяснил, че е оказал съдействие за насрочване на по-ранна дата за провеждане на интервю в Министерство на правосъдието за придобиване на българско гражданство за други двама чужденци.

Данните по разследваното сочат, че Е.И. е ощетил четиримата чужденци с общо 36 247 лв.
"Е.И. е обвинен и в това, че е подбудил, склонил и улеснил неустановено до момента лице да преправи съдържанието на две лични карти, на които е придаден вид, че представляват лични карти на чужди граждани, постоянно пребиваващи в Р България, издадени от МВР", се казва в съобщението на прокуратурата.

Отделно за Е.И. са събрани данни, че е разгласил държавна тайна. Той е съобщил на свидетел по дело какви специални разузнавателни средства се използват срещу конкретни лица. Отделно той е разказал информация за лица, заподозрени в провеждане на подривна, терористична и др. противозаконна дейност срещу сигурността на страната.

Е.И. е задържан за срок до 72 часа. Прокуратурата смята да иска постоянното му задържане под стража.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?