Шеф в ДАНС е предаден на съда за изнасяне на информация

Шеф в ДАНС е предаден на съда за изнасяне на информация

Антикорупционното звено в прокуратурата внесе в съда делото срещу Мирослав М., който е бил шеф на дирекция "Финансова сигурност" в ДАНС. Обвинението срещу него е, че от септември 2013 г. до началото на октомври 2015 г. е разгласил информация от 11 класифицирани документа, представляваща държавна тайна.

Според държавното обвинение от това са настъпили особено тежки последици за сигурността на държавата. Служителят на ДАНС е предоставил копия от документите на бивш "доброволен" агент на МВР и ДАНС срещу заплащане.

Агентът С.В. е привлечен по делото единствено като свидетел. Той е подпомагал службите от 2006 г ., но никога не е имал разрешение за достъп до класифицирана информация.

През месец март 2015 г., поради загуба на оперативни позиции, агентът е бил изключен от апарата на сътрудниците на ДАНС, но не бил лично уведомен за това. Мирослав М. знаел за това, но в нарушение на служебните си задължения продължил контактите си със С.В. и му възлагал събиране на информация за лица и фирми, за които ДАНС извършва проверки.

Мирослав М. се срещал с бившия доброволен сътрудник в офис в гр. София, където му възлагал разширяване на информацията за разработвани от ДАНС лица и фирми. Предоставял му изнесени от него класифицирани документи, в които се съдържала информация за лицата и фирмите и позволявал изготвянето или лично изготвял копия на секретните документи, твърдят от прокуратурата.

Документите били снимани с телефона на С.В. или на копирна машина. Мирослав М. възлагал на бившия сътрудник провеждане на срещи с лицата и представители на фирмите и му давал указания да внушава на лицата, че трябва сами да предложат "помощ за службата" под формата на ежемесечни парични суми, за да нямат проблеми с ДАНС.

Мирослав М. уверявал С.В., че паричните суми от лицата и фирмите ще се ползват за гориво и консумативи на ДАНС, тъй като бюджетът им бил драстично намален. По този начин Мирослав М. разгласил информацията, класифицирана като държавна тайна в 11 документа, засекретени по надлежния ред.

В изнесените документите имало информация за икономическата и финансова сигурност на държавата. Изтичането ми е разкрило оперативния интерес на службата към някои лица, събраната вече информация за тях и други лица, извършили или подготвящи се да извършат престъпления, застрашаващи националната сигурност. Това е застрашило живота на други агенти на ДАНС.

Мирослав М. Е бил в ареста до 21 април тази година, но заради влошено здраве е бил пуснат под домашен арест. За разгласяване на държавна тайна, при което са настъпили тежки последици за сигурността на държавата, наказанието е от 5 до 15 години затвор.

Споделяне

Още от България