Според прокуратурата:

Шеф в ГДБОП издавал следствени тайни на близък бизнесмен и медии

Подсъдимият Орлин Тодоров разказвал "пикантни" подробности от знакови дела

Орлин Тодоров в съда. Сн.: БГНЕС

Бившият началник на звеното на ГДБОП във Велико Търново Орлин Тодоров е информирал системно близкия си приятел – бизнесменът Петър Христов, за хода на знакови разследвания, като "Килърите", "Фалшификаторите" и делото за смъртта на бебето в горнооряховската болница, което в крайна сметка се оказа мъртвородено.

Това стана ясно от обвинителния акт срещу Тодоров, прочетен в понеделник по време на първото заседание от процеса във Великотърновския окръжен съд (ВОС). Бившият антимафиот е подсъдим за разгласяване на държавна тайна и за злоупотреба със служебно положение.

Ентусиазмът на Тодоров стигал дори дотам да раздава извадки от разговори, записани със специални разузнавателни средства (СРС). Според държавното обвинение по случая с мъртвото бебе Петър Христов знаел подробно за реплики, чути от подслушването на телефона на директора на въпросната болница – Миролюб Кожухаров.

Бизнесменът, когото Тодоров наричал "шефе", уредил и журналист от национална медия да получи информация антимафиота. Самият той представил на репортера информацията, като "пикантна", след което бил публикуван материал със заглавието – "Бебе във фризер".

Според обвинителния акт с това свое действие Тодоров е компрометирал друго разследване, по което било допуснато подслушването на телефоните на д-р Кожухаров и на кмета на Горна Оряховица Йордан Михтиев.

Тези обстоятелства бяха огласени още преди близо две години лично от вътрешния министър Цветан Цветанов, който обвини лекарите от болницата в хладнокръвно убийство и дори чете от парламентарната трибуна стенограма от въпросните СРС-та. В последствие прокуратурата излезе със становище, че не е нарушил закона, тъй като имал разрешение от държавното обвинение, а и така отговорил на обществения интерес.

За съдбата на другото дело, по което е бил подслушван и кметът Михтиев, от прокуратурата вече две години отказват всякаква информация, но така или иначе няма обвинителен акт, внесен в съда.

На първото заседание на ВОС по делото срещу Орлин Тодоров стана ясно още, че според обвинението той е предоставял класифицирана информация по водени разследвания и на журналисти.

Великотърновски репортери получили от него информация за адреси, които са щели да бъдат претърсвани от полицията, по случая с двамата братя Ивелин и Владимир Шишкови, арестувани за трафик на хора в Белгия. Журналисти научили от Тодоров и подробности около разследвания, свързани с бившия шеф на болницата в Павликени д-р Пенчо Пенчев и на бившия кмет на село Кесарево Румен Павлов-Пантерата.

В обвинителния акт се посочва и, че за периода, в който Тодоров е работил в системата на МВР на различни длъжности, той е наказван седем пъти, правени са му четири проверки, по които Военноокръжната прокуратура е отказала да образува обвинения.

Той отказа да даде обяснения на този етап пред съда. Делото продължава през следващите дни с разпит на над 100 свидетели. ВОС реши да провежда заседанията си при открити врата, като ще ги засекретява само, когато се обсъжда конкретна класифицирана информация.

Тодоров беше задържан през март 2011 година. В продължение на една година му бе наложена постоянна мярка задържане под стража, след което беше пуснат под домашен арест, а впоследствие и освободен под гаранция.

Споделяне

Още от България

Как да се подходи с новата детска болница?