Шеф в "Левски": Феновете не биха се справили с управлението на клуба

Издръжката му е минимум 1.5 млн. лева на месец

Павел Колев, сн. БГНЕС

Вариант, в който "Левски" се финансира и управлява от феновете, в момента е почти невъзможен, коментира изпълнителният директор на клуба Павел Колев пред "Дневник".

В петък привърженици на "Левски" се срещнаха с премиера Бойко Борисов, който препоръча феновете да вземат акциите на клуба. Срещата дойде след публичната закана на Васил Божков, че няма да може да издържа футболния клуб, ако държавата му отнеме лотарийния бизнес.
Павел Колев пое оперативното управление на "Левски", след като клубът бе поет от Божков.

"Според мен (при този вариант) клубът няма да може да функционира или поне няма да може да функционира на това ниво, на което се изисква за един професионален футболен клуб, за да може да се бори за по-челно класиране, участие в европейските клубните турнири и спечелване на отличие, което всъщност е заложено в генома на "Левски", каза Колев.

"От "Левски" се очаква да се бори за челните места, което в момента, както е поставена футболната бизнес среда, ако няма постоянно и стабилно финансиране, няма как да стане".

Според него необходимият санитарен минимум за "Левски" са 1.5 млн. лева на месец.

"Истината е, че всъщност тези пари са и повече - към 2 милиона на месец. Това означава, че ако на 2-3 февруари не постъпят отнякъде 2 милиона лева, ние нито ще можем да платим заплатите на футболистите, нито ще можем да обслужим всички споразумения по просрочени задължения, които сме наследили, нито ще можем да поддържаме базата в сегашното състояние, нито ще можем да си платим режийните разходи, камо ли да продължим дългосрочната си инвестиционна стратегия", обясни Колев.

"Затова според мен в момента друго решение няма. Но въпреки че бюджетираме на месечна база, "Левски" има дългосрочна стратегия", добави изпълнителният директор на клуба.

Той каза, че състоянието на клуба вече е стабилизирано, а приоритетите са променени.

Колев съобщи, че миналата сряда Националната агенция за приходите (НАП) е извършила пълна проверка в "Левски" за година назад, която е показала, че клубът няма просрочени задължения и че се финансира прозрачно.

През юли "Левски" е имал и пълна данъчна ревизия от НАП, която е била за периода 2013-2019 г.

Споделяне

Още по темата

Още от Спорт

Колко време давате на новия парламент?