Шеф в "Лукойл" е получил българско гражданство като подарък за довиждане

Сергей Андронов

Луксозните подаръци са част от дипломатическия протокол от векове, а традицията продължава и в днешно време. Обичайно в знак на уважение и благодарност се подаряват съдове с държавния герб, картини, уникални книги, монети, ордени, звания и всякакви подобни вещи. Премиерът Бойко Борисов нашумя по целия свят като разчупи протокола и подари каракачанка на руския президент Владимир Путин. Но България е уникална с това, че като скъп дар за довиждане е подарявала и гражданство на руски енергийни босове, а с него и свободен достъп до целия ЕС.

През 2015 година дългогодишният председателя на Управителния съвет на "Лукойл Нефтохим Бургас" Сергей Андронов получава от държавата ни гражданство за особени заслуги, научи Mediapool от свои източници.

Малко по-късно Андронов си заминава за Русия, за да поеме ръководството на рафинерията в родния си град Перм. Скъпият подарък обаче остава - Андронов има български паспорт, българско ЕГН, а с тях и достъп до целия ЕС.

Много любопитни са мотивите, с които е дадено гражданството – за особени заслуги в икономическата сфера заради търговията и дистрибуцията на висококачествени горива. Сякаш няколко години по-рано "Лукойл Нефтохим" не бе набъркан в скандал с липсата на законни измервателни уреди, а лицензът им бе отнет от митниците.

По въпроса с търговията с горива "Лукойл" бе уличен от Комисията за защита на конкуренцията в картел при търговията с горива, но и това отмина бързо без последствия за дружеството.

Предложението за предоставянето на гражданството е направено през 2015 година от тогавашния икономически министър и лидер на СДС Божидар Лукарски, а указът е издаден същата година, съобщиха източници на Mediapool. Тогава президент бе Росен Плевнелиев, а указите за издаване на гражданство се подписват от вицепрезидента – тогава Маргарита Попова. В правните регистри Андронов фигурира с две ЕГН-та – българско и руско.

Бившият икономически министър Божидар Лукарски отказа да разговаря с Mediapool. Понастоящем ръководството на СДС е в коалиция с ГЕРБ, оправдавана от партията с нуждата от обединение на дясното за борба с "прокремълската БСП и нейните сателити".

Когато е предоставено гражданството на Андронов през 2015 година, ЕС и САЩ все още се опитваха да преглътнат фактическата анексия на Крим от Руската федерация. През 2018 година САЩ наложиха и частични санкции на "Лукойл".

Това е вторият случай, в който руснак на висока позиция в "Лукойл България" получава българско гражданство. През 2018 година Антикорупционният фонд разказа за случая с Николай Ивчиков, който получава гражданство по предложение на Румен Овчаров през 2007 година. По това време руснакът е зам.-шеф на "Лукойл България", но след като получава паспорт напуска страната и започва да работи за "Лукой Хърватия".

Скандалът с митниците.

Сергей Михайлович Андронов беше председател на Управителния съвет на "Лукойл Нефетохим" от 2007 до 2016 година. През това време компанията отчита инвестиции за 2.5 милиарда долара, но в същото време трупа и счетоводни загуби, което означава, че не плаща данък "печалба" на държавата.

През 2011 година директорът на агенция "Митници" Ваньо Танов отне лиценза за данъчен склад на "Лукойл Нефтохим" и петролната база "Росенец" заради забавяне на монтирането на измервателни съоръжения. Предприятието обжалва в съда, който спря предварителното изпълнение на заповедта на Танов. След това скандалът бе туширан и рафинерията запази лиценза си.

През 2012 година с подкрепата на ГЕРБ Сергей Андронов получи званието "почетен гражданин" на Бургас. По време на дебатите в общинския съвет опозицията на това решение е доста рехава. Само Борис Касабов от НФСБ задава въпроса дали е удачно да се дава това звание на представител на дружество, което е основен замърсител на града.

ГЕРБ и местната екоинспекция му отговарят, че "Лукойл" е инвестирал много, за да няма замърсявания. Въпреки това замърсяванията продължават и след това.

Особените заслуги

Министерството на правосъдието и президентството укриват информацията кои са чуждите граждани, получили гражданство за "особени заслуги" към държавата и обществото. Абсурдният формален аргумент е, че става дума за лични данни. Зад това обаче се крие желанието да се прикрие безпринципното раздаване на гражданство на десетки футболисти и бизнесмени, което води и до основателни съмнения за търговия с влияние.

Единственият човек, на който властите са предоставили гражданство публично, е иранецът Абдулах Заргар. Той е шеф на болницата в Исперих и изключително обичан от своите съграждани заради работата си в полза на обществото. Д-р Заргар получи гражданство след шестгодишно ходене по мъките и един отказ, постановен през 2015 година.

На този фон световно неизвестни бразилски футболисти са получавали гражданство за особени заслуги към българския спорт в рамките на дни. Сега става ясно, че паспортите са раздавани и като подарък за довиждане.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?