Шеф в МВР: Полицаите сами си купуват униформи

30 млн. лв. отиват за осигуряване на облекло на служителите на реда

Христо Терзийски

Някои полицаи ходят на работа със закупени с лични средства униформи, които наподобяват истинските.

Това обяви в неделя пред БНР главен комисар Христо Терзийски, директор на Главна дирекция "Национална полиция".

На въпрос за наличието на униформи, продавани в интернет, Терзийски не отрече, че полицаи ходят на работа със закупени със собствени средства униформи, които наподобяват истинските.

Има служители, които ходят с такова облекло. Униформено облекло, купено с лични средства от неоторизирани фирми, които са го изработили, стана ясно от думите му.

Системата не е разделена, коментира Терзийски пред БНР по повод състоялите се полицейски протести и заканата да има такива дори по време на европредседателството.

Част от исканията на протестиращите наистина са основателни, посочи Терзийски, визирайки проблема с униформите на полицаите.

"Има колеги, които не са получавали дрехи от четири години, някои от три. Води се статистика, всеки служител знае какво му е необходимо да получава. Униформеният състав е около 12 хиляди, като сложим колегите от "Гранична полиция", колегите от пожарната, доста сериозна е цифрата", каза той.

През седмицата служителите излязоха на протест с искане за увеличение на заплатите, което така и не получиха, след като вътрешният министър Валентин Радев заяви, че такова повишение сега не е възможно.

В същото време обаче по думите на Радев проблемът с неосигуряването на облекло на полицаите ще бъде решен в най-скоро време. "Чакаме сега решението на Народното събрание. Около 30 млн. лв. ще бъдат изплатени на тези колеги, които са нямали право по закон да получават средства на ръка, но и не са получавали униформи поради ред причини. Лично премиерът се ангажира и това ще бъде изплатено, чакаме само промените в Закона за МВР да бъдат приети от НС", посочи Радев в края на юни.

Мнозинството от българите подкрепят протеста на полицаите и исканията им за увеличение на заплатите (67% одобрение срещу 26%), показа пък експресно представително проучване на агенция "Галъп".

Христо Терзийски заяви още, че недокомплектът в системата на МВР е над 4 000 души, като от тях над 2 500 са с полицейски провомощия. Не е малък и недокомплектът в пожарната, отбеляза още Терзийски.

"Заинтересовани сме да сведем недокомплекта до минимум, тъй като предстои много сериозно предизвикателство - българското председателство през 2018 година, чиято сигурност е много важен параметър", добави шефът на полицията.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?