Шеф в НАТО хвали премиера и отчита "добри темпове" на модернизацията в армията

Шеф в НАТО хвали премиера и отчита "добри темпове" на модернизацията в армията
На фона на скандалите сделки на Министерството на отбраната (МО) и невъзможността да се покрият задълженията по тях, върховният главнокомандващ на Съюзното командване по операциите на НАТО адмирал Джеймс Ставридис отчете във вторник "добри темпове" на модернизацията на Българската армия.

"Благодаря на ген. Симеонов за чудесния брифинг, в който бях информиран за модернизацията на Българската армия, която очевидно се движи в добри темпове", заяви адмирал Ставридис след среща с началника на Щаба на отбраната ген. Симеон Симеонов.

Ген. Симеонов не каза точно какви данни е предоставил на американския адмирал за модернизацията на армията, а и въпроси към двамата не бяха разрешени. Помолени за уточнение, от пресцентъра на МО съобщиха, че ген. Симеонов в казал по време на срещата, че усилията на ръководството на МО са насочени към изграждането на бойни способности на въоръжените сили, включително и към модернизацията.

Иначе адм. Ставридис оцени високо приноса на българските военнослужещи в мисиите на Алианса и благодари за предоставената му възможност да опита "ракия", което щяло да стане на обяд.

В момента България е застрашена от международен съд заради невъзможността да заплаща вноските по договори за модернизацията на армията. Военният министър Аню Ангелов се опитва да се освободи от част от договорените хеликоптери и транспортни самолети по контракти с "Юрокоптер" за общо 18 хеликоптера на стойност 358 млн. евро и за 5 транспортни самолети с "Аления Аеронавтика" за 91 млн. евро.

Според специалисти доставените на България хеликоптери не могат да се използват в мисии, тъй като не са закупени необходимите за тях въоръжение и защитни средства. Досега страната ни е получила два транспортни самолета "Спартан", като единият от известно време е повреден.

Бившият военен министър Николай Цонев пък сподели миналата година, че "през последните години във ВВС са сключени договори за над 1 млрд. лв., но не са придобити никакви бойни способности". В Доклада за състоянието на въоръжените сили през 2009 г. пък се отчита "ниска ефективност и рационалност на дефинирането, подбора и приоритизирането на проектите, оказали се в значително разминаване както с реалните възможности на икономическия ресурс на държавата, така и по отношение на истински приоритетни нужди на въоръжените сили".

Новото ръководство се готви следващата година да стартира и конкурса за придобиване на многоцелеви изтребители. В зависимост от бройката самолети, която България ще поръча, сумата по договора може да отиде над 1 млрд.евро

Наскоро ген. Симеонов, който е бивш командващ на Военновъздушните сили, заяви, че България трябва да закупи нови изтребители, а не "втора ръка" независимо от големите разходи. Военният министър Аню Ангелов обаче явно мисли в друга посока, след като заяви, че очаква първите машини да бъдат доставени през 2013-2014 година. За да стане това факт обаче, България трябва много скоростно да сключи договор за самолети и то втора ръка.

В момента България разполага със съветски изтребители МиГ 21 и МиГ 29, но Симеонов съобщи, че ресурсът на първите изтича през 2012 година. Към поръчката проявяват интерес много производители, които предлагат различни оферти, включително и "на старо". България може да избира сред френските "Рафал", шведските "Грипен", "Юрофайтър" на консорциума ЕАДС, американските F-16 и други.

В рамките на визитата си в България Ставридис се срещна и с премиера Бойко Борисов, когото е похвалил за полаганите усилия.

"Работата ви, г-н Борисов, е добре позната в САЩ. Свършили сте отлична работа в тази част на света", заяви по време на срещата адмирал Ставридис, цитиран от правителствената пресслужба.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?